Novih 150 milijuna kuna zajmova za poduzetnike

Zbog izuzetne potražnje za HAMAG-BICRO zajmovima u proteklom razdoblju poduzetnicima je stavljena na raspolaganje ukupna omotnica u iznosu od gotovo 244 milijuna kuna

126
HAMAG-BICRO
Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec

Iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. kroz financijski instrument ESIF Mali zajmovi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osigurala je dodatnih 150 milijuna kuna za poduzetnike.

Povećanje inicijalne alokacije od 94 milijuna kuna rezultat je izuzetne potražnje za HAMAG-BICRO zajmovima u proteklom razdoblju. Poduzetnicima je tako stavljena na raspolaganje ukupna omotnica u iznosu od gotovo 244 milijuna kuna, priopćeno je iz HAMAG-BICRO-a.

Financijski instrument ESIF Mali zajmovi namijenjen je kreditiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Namjena ESIF zajmova je modernizacija i proširenje postojećeg poslovanja, zadržavanje postojećih i povećanje broja radnih mjesta, osnivanje obrta i trgovačkih društava te samozapošljavanje.

Izravno odobravanje zajmova

U okviru ovog financijskog instrumenta, HAMAG-BICRO će subjektima malog gospodarstva izravno odobravati zajmove. Uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja namjera je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika.

Od početka provedbe financijskih instrumenata (listopad 2016.) odobrena su 272 zahtjeva za zajmom u ukupnom iznosu od 71,7 milijuna kuna, s prosječnim iznosom odobrenog zahtjeva od 263 tisuće kuna.

Najtraženiji ESIF zajam je Mali zajam koji čini 63% ukupno zaprimljenih zahtjeva. Najzastupljenije djelatnosti korisnika zajmova su prerađivačka industrija, djelatnosti pružanja smještaja i građevinarstvo.

Online prijave za ESIF zajmove

“Iznimno sam ponosan što smo jedna od prvih zemalja članica koje su uspostavile financijske instrumente u novoj financijskoj perspektivi. Nova alokacija dokazuje uspješnost rada naše Agencije i značajnost ESIF zajmova za poduzetnike čime će se povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Mikro, malim i srednjim poduzetnicima stavljeno je na raspolaganje ukupno 244 milijuna kuna”, kazao je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec.

S ciljem pojednostavljenja procedure prijave, HAMAG-BICRO je uveo mogućnost online prijave za ESIF zajmove, dok je cjelokupna dokumentacija poduzetnicima dostupna na stranici hamagbicro.hr.