Svibanj je pred vratima, a Vlada šuti o nastavku potpora zaposlenima

Epidemiološka slika je sve lošija, a službene potvrde o nastavku mjere za očuvanje radnih mjesta u svibnju još uvijek nema. O potporama ovise plaće oko 600 tisuća zaposlenih

35
očuvanje radnih mjesta
[Image by Steve Buissinne from Pixabay]

Dok mnogim poduzetnicima još nisu stigle potpore za ožujak, službeno se još uvijek ne zna hoće li Vlada nastaviti s mjerama za očuvanje radnih mjesta u svibnju. Na hitno donošenje te odluke pozvala je Hrvatska udruga poslodavaca, ističući kako se poslodavce ponovo dovodi u neizvjesnu situaciju.

“Oni na koje se mjere izravno odnose, čije je poslovanja, a time i egzistencija, ugroženo, sigurno su u većoj brizi i nervozi nego mi na koje to izravno ne utječe.Mislim d aprvenstveno zbog njih mjere treba objaviti na vrijeme. Jasno nam je da se to ne može na duže razdoblje jer očekivanja su da će nešto stati”, rekao je direktor HUP-a Damir Zorić.

Nezadovoljni su i povremeni prijevoznici kojima leazing kuće uzimaju vozila jer ne mogu plaćati rate. Resorni ministar Oleg Butković uzvraća da im se rate ne mogu platiti, ali može dio fiksnih troškova, o čemu će se razgovarati idućeg tjedna.

“Imaju također pravo na mjere za očuvanje radnih mjesta. Razumijem da je njihov problem otplata leasinga, ali još uvijek na razini Vlade tražimo kako bismo im pomogli. Nije da to ne želimo, ali znate kako se kaže: ‘Pokriti se možeš koliko je deka dugačka'”, rekao je ministar Butković.

Na čekanju 17 tisuća zaposlenih u industriji događanja

Neizvjesnst pogađa i industriju događanja. Na čekanju je oko 17 tisuća zaposlenih koji ne rade godinu dana. Fiksni troškovi im se ne plaćaju.

“Pomaka nema mikakvih. Imamo informaciju da se o tome generalno razgovara. Bili smo i mi i kolege na nebrojenim sastancima, i u Ministarstvu rada, i u Ministarstvu gospodarstva… Postoje primjeri drugih europskih zemaoja koje su dale desetine milijuna eura potpora kulturnoj industriji, ali i u širem smilsu industriji događanja. Naša država nije dala niti jednu kunu industrij i kojoj je onemogućila rad na godinu dana. To je suludo”, rekao je Berislav Marszalek iz Odbora za industriju događanja udruge Glas poduzetnika.

Događanja i turistička sezona idu ruku pod rukupa ih najviše smeta što nema jasnog plana za iduće mjesece, zaključio je Marszalek.