HZZ nakon naknadne revizije traži povrat potpora za očuvanje radnih mjesta

Pojedini članovi udruge Glas poduzetnika primili su obavijest o "Negativnoj ocjeni zahtjeva" za očuvanje radnih mjesta za određeno razdoblje, odnosno zahtjev za povratom isplaćenih potpora.

244
očuvanje radnih mjesta
[Photo by Ivan Samkov from Pexels]

Mnoge poduzetnike neugodno je iznenadio zahtjev Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da vrate potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije koronavirusa nakon što im je zahtjev za potpore prehodno odobren, kažu iz Udruge Glas poduzetnika. Upozoravaju da će poduzetnici ispaštati zbog pogrešaka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji je uvjete za isplatu mijenjao retroaktivno.

Branka Prišlić iz Glasa poduzetnika za Radio Sljeme ocijenila je da je to još jedan udar na njihovo poslovanje. Istaknula je da je riječ o dosta velikim iznosima, naročito za mikro, male i srednje poduzetnike koji će to najviše osjetiti: “To su iznosi od deset do 120 tisuća kuna, što je stvarno veliko opterećenje za ove poduzetnike”.

Predsjednik Vlade, ministri i zastupnici vladajuće koalicije vole se hvalliti uspješnim mjerama za očuvanje radnih mjesta. A sada se pokazalo da HZZ nije u potpunosti dobro odradio proceduru te da bi dio poduzetnika trebao vratiti potpore zbog njihovih grešaka i propusta.

“U potpunosti je nekorektno postupanje HZZ-a koji nakon što je odobrio zahtjeve za očuvanje radnih mjesta, naknadno traži povrat sredstava. Ovaj potez je naprosto neprihvatljive prirode jer mnogi poduzetnici su se tek nedavno uspjeli vratiti na svoje noge, a sada se od njih očekuje da vrate novac koji im je bio isplaćen”, navode iz Glasa poduzetnika.

Mnogi poduzetnici tvrde da su kriteriji po kojima su im odobreni zahtjevi bili zadovoljeni u vrijeme podnošenja zahtjeva, ali naknadno su im odbijeni. Također, kod potpora za očuvanje radnih mjesta za mikro poduzetnike kao jedan od kriterija bio je da mikro poduzeća imaju do 10 zaposlenih, što se u nekim slučajevima tumači 9, a u nekima 10 zaposlenih – očigledno svaki referent radi slobodnu procjenu, što je neprofesionalno.

Problem je što se nakon određenog razdoblja, HZZ  odlučio uvesti dodatne kriterije za potpore očuvanje radnih mjesta. Na primjer u uvjetima se u vrijeme kada se podnosio zahtjev ne spominje nužnost sekundarne djelatnosti, a sada pojedini poduzetnici iz tog razloga moraju vratiti određeni dio novca koji su već rasporedili i utrošili.

Udruga Glas poduzetnika smatra da je “veoma bezobrazno od HZZ-a očekivati da drugi, a u ovom slučaju ponovo mikro, mali i srednji poduzetnici, plaćaju njihove greške”.

Tako postoji mogućnost da HZZ naknadno javi svim onima koji su podnijeli zahtjev za očuvanje radnih mjesta da njihov zahtjev nije valjan za određeno razdoblje i da moraju vratiti već dodijeljena sredstva, upozorava Glas poduzetnika.

“Najapsurdnije je da sada ispada da je bolje da su onomad otpuštali radnike, a ne ih svim silama nastojali zadržati. Čak se nekima ne uzima u obzir i boravak radnika na porodiljnom/roditeljskom dopustu. Taman su nekako uspjeli preživjeti i stati na noge, daleko od tzv. ekstra profita koji im se u javnosti spočitavaju i pokušavaju u miru raditi unatoč svim neizvjesnostima koje su iza nas, oko nas (rat u Ukrajini) i pred nama (inflacija, uvođenje eura i dr.)”, rekla je Kristina Ercegović, članica Nadzornog odbora udruge Glas poduzetnika.