Državni inspektori u subotu su na 30 dana zabranili rad i zapečatili više od 20 restorana u Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima zbog izdavanja hrane ispred restorana, objavila je udruga Glas poduzetnika.
U rješenjima se navodi da je takav rad restorana suprotan odluci Stožera civilne zaštite. Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić napominje da je ministarstvo turizma još 19. ožujka navelo kako naručitelj može naručenu harnu preuzeti na pragu objekta ili u njegovoj neposrednoj blizini. Svi navedeni restorani postupali su po naputku Ministarstva turizma, poštujući sve sigurnosne protokole, o čemu imaju dokumentiranu korespondenciju, navodi Glas poduzetnika. Stoga traže da se navedene kazne ponište, a da se inspektori odgovorni za ovakvo postupanje zauvijek udalje iz službe.
Glas poduzetnika: Besmislena odluka
“Mučimo se da sačuvamo svako radno mjesto, da sačuvamo našu ekonomiju kako bismo se što brže oporavili, a onda se netko iz nekakvog inspektorata sjeti da napravi takvo što. Svi ti restorani mogu raditi dostavu i sasvim je svejedno hoće li tu hranu preuzeti Pero Perić iz Volta ili će doći Marko Marković kao krajnji korisnik. I sasvim je svejedno hoće li doći automobilom, hoće li dojahati na konju, hoće li doći helikopterom, žičarom, pješice ili na bilo koji drugi način. Ova odluka je jednostavno besmislena”, rekao je Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnika za televiziju N1.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić naravno brani odluku svojih inspektora. Odgovara da restoran nije zatvoren zbog dostave hrane, nego zato što je “netko postavio stol na javnu prometnu površinu i to nije smio”.
“Izdano je usmeno rješenje od strane inspektora za zatvaranje predmetnog objekta, a stranka je pozvana da u ponedjeljak u inspektorat dostavi odgovarajuću dokumentaciju ako ju posjeduje”, rekao je Mikulić na konferenciji za medije Nacionalnog kriznog stožera.
Dodao je kako je dogovorio sastanak u Državnom inspektoratu s ministrom turizma Garijem Cappellijem, predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem, predsjednikom Hrvatske udruge poslodavaca Davorom Majetićem, potpredsjednikom Hrvatske gospodarske komore Draganom Kovačevićem i epidemiolozima na kojem će se “razgovarati o detaljima”.
Mikulić traži od epidemiologa nove upute za ugostitelje
“Nije nam cilj prema poduzetnicima ići represivno, posebno kada nas je zadesila ova situacija. Ali želim istaknuti da su nam poštivanje zakona i zaštita zdravlja primarne zadaće. Razgovaramo s epidemiolozima da se napiše nova uputa vezano za ugostiteljske objekte u smislu pitanja koje vi (novinari, op. red.) postavljate i idemo s određenim relaksirajućim mjerama. Tražimo balans između zaštitnih mjera i realnog života”, poručio je glavni državni inspektor. “Državni inspektorat nije usmjeren protiv poduzetnika, nego svi moraju poštivati zakon.”
Dodao je kako u Hrvatskoj ima oko 35 tisuća ugostiteljskih objekata, a da su nepravilnosti utvrđene u 31.
Nakon odgovora glavnog državnog inspektora ostalo je nejasno zašto odgovorne osobe u restoranu nisu upozorena da maknu stol s “javne prometne površine”.
Drugo pitanje koje se nameće je li u ovim uvjetima stol koji je “netko postavio na javnu prometnu površinu” dovoljan razlog za zatvaranje restorana na 30 dana, ili je inspektor mogao opomenuti odgovorne osobe i educirati ih čemu služe javne prometne površine. Jer glavni državni inspektor se poziva na parolu “Transparentan rad, edukativan rad, prevencija – tek na kraju mjera ako se mora”. Čini se da je inspektor uvjeren kako je poduzetnička nepodopština sa stolom na javnoj površini zaslužila mjeru.
Pregrade od pleksiglasa za ugostitelje
Mikulić je također rekao da od epidemiologa traži da napišu nove upute za ugostiteljske objekte. Ako su kažnjeni restorani radili po dosadašnjim uputama, zašto su kažnjeni? A stol na javnoj površini ionako nema veze s epidemiolozima i propisanim mjerama zaštite. Osim što su na njemu, navodno, bila dezinfekcijska sredstva.
Glavni državni inspektor rekao je da će svi ugostitelji moći raditi onog trena kada koje ispune mjere epidemiologa. Pri tome je nabrojao rukavice, maske, brana od pleksiglasa ili stakla. “To će Državnom inspektoratu biti osnova da idemo u obustavu postupaka i da ti ljudi mogu raditi.”
Dostavljači hrane i do sada se nosili rukavice i maske zbog vlastite zaštite. A doista je sasvim svejedno, kako ističe Dražen Oreščanin, preuzimamo li hranu na svom pragu od dostavljača ili sami na vratima restorana. Otkuda sada u priči pregrade od pleksiglasa? Pa ni u trgovinama na pultovima na kojima nas prodavačicu uslužuju narescima ili u pekarama pregrade od pleksiglasa nisu obavezne.
“Tražili smo da se rješenja povuku, da se ljudi ne kažnjavaju i da se održi edukacija o mjerama propisanim od Stožera civilne zaštite. Nakon toga slijedi ispunjavanje mjera, a tek na kraju, ako bude potrebno, da se primjeni represija”, rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec za Novu TV.