Ugostitelji o fiskalizaciji napojnice

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica će postati neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga oporezivat će se kao drugi dohodak

64
[Photo by Rene Asmussen from Pexels]

Nakojn što je ministar financija Markom Primorac u petak potvrdio da se radi na fiskalizaciji napojnice, oglasilo se priopćenjem i Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri  Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U priopćenju podsjećaju da je tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije otvorena 29. siječnja 2021. u razgovoru s tadašnjim ministrom financija Zdravkom Marićem.

“Dvije godine kasnije u pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira”, navodi Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Napojnica trenutno nije prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektroničkim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak – obračunava se porez te doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica će postati neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga oporezivat će se kao drugi dohodak, kako bi se izbjegla opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka. Oporezivanje drugog dohotka je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, smatraju u Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Preostalo je definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti u proceduru izmjene triju zakona: Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji i Zakona o doprinosima.

Prema ranijem prijedlogu ugostitelja neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa, a svaki djelatnik mogao bi godišnje neoporezivo primiti do 3318 eura (25.000 kn) napojnice.

Nacionalna udruga ugostitelja također je podržala prijedlog te navodi kako će neoporezivi tretman napojnica povećati prihode zaposlenika u turizmu.

Novi sustav oporezivanja napojnica trebao bi se primjenjivati od sljedeće godine.