Apple zatražio od svojih dobavljača da povećaju proizvodnju iPhonea

Snažno povećanje proizvodnje u odnosu na 2020. godinu potaknuto je potražnjom za 5G modelima koji nude pristup novoj generaciji mobilnih komunikacija i bržim bežičnim mrežama koje nudi sve veći broj operatora

39
iphone postavke privatnosti
Iphone Smartphone Apple - free photo on Pixabay

Apple je zatražio od dobavljača da povećaju proizvodnju novih generacija iPhonea za 20 posto, objavio je Bloomberg. Snažno povećanje proizvodnje u odnosu na 2020. godinu potaknuto je potražnjom za 5G modelima koji nude pristup novoj generaciji mobilnih komunikacija i bržim bežičnim mrežama koje nudi sve veći broj operatora.

Dionice Applea u srijedu su porasle za više od 2 posto.

Od predstavljanja novih modela do kraja godine Apple je proizvodnju održavao na razini oko 75 milijuna uređaja, navodi Bloomberg pozivajući se na upućene izvore. Sada traži da se proizvodnja poveća na 90 milijuna novih iPhonea. Prema izvješću, stvarni broj proizvedenih uređaja je nekoliko milijuna ispod ciljane razine.

Apple za sada nije komentirao objavljenu vijest.

Analitičari Credit Suissea objavili su pak u srijedu da će 5G i dalje poticati nadogradnju s obzirom na to da operatori puštaju u rad sve više mreže pete generacije. U izvješću se navodi da je sve više razloga da uređaje koji podržavaju 5G kupuju redovni potrošači, a ne samo rani usvajatelji novih tehnologija.

Credit Suisse očekuje da će Apple ove godine prodati 234 milijuna iPhonea, 2022. godine 237 milijuna, a 2023. godine 249 milijuna.

Apple je prestao izvještavati o broju prodanih uređaja, ali drugom tromjesečju fiskalne godine od prodaje iPhonea prihodovao je 47,94 milijarde američkih dolara, što je 65,5 posto više u odnosu na prošlu godinu.

5G ostaje glavni katalizator razvoja iPhonea

Analitičari Credit Suissea očekuju da će 5G i dalje biti glavni katalizator razvoja iPhonea, iako će momentum oslabiti s prebacivanjem fokusa s ranih usvajača prema mainstreamu, uz rast broja korisnika iPhonea iznad milijardu korisnika kako će pokrivenost i primjena 5G usluga sazrijevati.

Analitičari smatraju kako će ovogodišnji novi iPhone vjerojatno ponuditi evolucijske nadogradnje u odnosu na model iz 2020., poput poboljšanog zaslona, fotoaparata i procesora, ali da će glavni poticaj kupnji novih uređaja biti promjene poput sklopivog dizajna i većeg zaslona na pristupačnijem 5G modelu iPhone SE.