DOK-ING predstavio električnu robotsku flotu za podzemno rudarenje

Narrow Reef Equipment flota radi na nagibima do 22 stupnja dok konvencionalni strojevi za rudarenje rade na nagibima do 10 stupnjeva. To omogućuje eksploataciju ležišta koja su nedohvatljiva ili neisplativa upotrebom konvencionalnih strojeva

47
Narrow Reef Equipment
Flota Narrow Reef Equipment (NRE) spremna je za isporuku kupcu s juga Afrike.[Izvor: DOK-ING]

Hrvatska tvrtka DOK-ING predstavila je inovativnu električnu robotsku flotu za podzemno rudarenje kojom pomiče granice u rudarskoj industriji. DOK-ING, koji posluje u četrdesetak zemalja svijeta i ima poslovnice na četiri kontinenta, predstavio je flotu u svom sjedištu na zagrebačkom Žitnjaku. Stotinjak uzvanika, među kojima su bili izaslanik predsjednika Vlade i njegov posebni savjetnik Damir Krstičević, predstavnici vlasti, nadležnih ministarstava, diplomati i poslovni partneri, upoznali su se uživo s Narrow Reef Equipment (NRE) flotom spremnom za isporuku kupcu s juga Afrike.

“NRE flota iznimno je inovativna te jedina u svijetu omogućuje mehanizaciju eksploatacije rude iz ultra niskih proizvodnih panela. Riječ je o još jednoj u nizu inovacija iz tvrtke DOK-ING, za koje smo do sada više od 100 puta nagrađivani međunarodnim nagradama. Moj tim i ja smo kreirali, razvili i proizveli ovu tehnološki iznimno naprednu, snažnu i produktivnu električnu flotu jedinstvenih strojeva koji zahvaljujući svojoj visini od samo 65 centimetara ulaze u najniže rudnike svijeta”, izjavio je Vjekoslav Majetić, vlasnik DOK-ING-a.

“DOK-ING je u kratkom vremenu od lokalne tvrtke postao globalni lider u proizvodnji različitih, zemaljskih besposadnih sustava. On je pravi primjer tvrtke koja razvija inovativna rješenja, kako u području obrane i sigurnosti, tako i u civilstvu, a sve s ciljem da sačuvamo ono najvažnije – ljudske živote”, naglasio je izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević.

Smanjen ugljični otisak eksploatacijskog procesa

“NRE flota je konkurentna na tržištu jer na svom podvozju s gusjenicama radi na nagibima do 22 stupnja u usporedbi s konvencionalnim strojevima za rudarenje koji rade na nagibima do 10 stupnjeva. Mogućnost rada na većim nagibima omogućuje eksploataciju ležišta koja su nedohvatljiva ili neisplativa upotrebom konvencionalnih strojeva”, izjavio je Luka Petro, voditelj programa rudarstva. “Električni pogon eliminira buku i utjecaj ispušnih plinova u skučenim prostorima te smanjuje ugljični otisak ukupnog eksploatacijskog procesa. Mehanizacijom proizvodnog procesa povećava se efikasnost proizvodnje i drastično smanjuju rizici za radnike i povećava se njihova sigurnost.”

Kao i svi DOK-ING-ovi roboti, NRE flota je daljinski upravljiva i time eliminira prisutnost ljudi u neosiguranim dijelovima rudnika. Operacije bušenja i sidrenja krovine su potpuno automatizirane i tako pridonose sigurnosti operatera prilikom rada. DOK-ING-ova NRE Flota sastoji se od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.

NRE flota omogućuje mehaniziranu eksploataciju rudnih sirovina u profilima visine 0,9 metara do 1,7 metara, koja do sada nije bila tehnički moguća ili nije bila komercijalno isplativa. Povećava sigurnost i poboljšava radne uvjete radnicima, a rudarskim kompanijama povećava produktivnost i koncentraciju rude te smanjuje kapitalna ulaganja i operativne troškove. Primjenom NRE opreme i mehanizacijom proizvodnje iz ultraniskih profila, rudnici mogu smanjiti svoja kapitalna ulaganja do 35 posto, a operativne troškove i do 30 posto, što skraćuje vrijeme povrata investicije s 11 na 5 godina.

Inovativni roboti za eksploataciju platinskih metala

“Više od trideset godina nakon osnutka te dvadeset godina nakon ulaska u rudarstvo, razvojem i proizvodnjom NRE Flote DOK-ING proširuje paletu svojih proizvoda, donosi inovaciju u rudarsku industriju i pomiče granice učinkovitosti metoda eksploatacije rudnih sirovina”, navodi se u priopćenju.

DOK-ING je inovativne robote za rudarsku industriju razvio na zahtjev globalnog lidera u proizvodnji platine, Anglo American grupe, koja ima stogodišnju tradiciju poslovanja. Grupa je vodeći svjetski proizvođač metala platinske skupine (PGM – Platinum Group Metals). Upotreba PGM-a uključuje nakit, autokatalizatore, gorive članke, jedinice za pročišćavanje zraka i vode, srčane stimulatore, zaslone računala, tvrde diskove i gnojiva. Posljednjih godina, zbog visoke vrijednosti PGM-a, platina je uz zlato postala primarna investicijska roba.

Metalima platinske skupine (iridij, osmij, paladij, platina, rodij i rutenij) cijena vrtoglavo raste te je u posljednjih godinu dana dosegla povijesne razine, upravo zbog širokog spektra korištenja u raznim industrijama te u proizvodnji medicinskih pomagala i elektroničkih uređaja.