Električni autobus na probnoj vožnji dubrovačkim ulicama

Riječ je o gradskom niskopodnom autobusu dugačkom 12 metara, kapaciteta 77 putnika, koji se napaja iz baterije snage 480 kWh koja se nalazi na krovu autobusa. S jednim punjenjem može proći do 350 kilometara

48
električni autobus
[Izvor: screenshot HRT]

Na probnu vožnju dubrovačkim ulicama stigao je MAN-ov električni autobus. Po Europi ih trenutačno ih vozi oko sedamsto, a ovo će biti prvi u Hrvatskoj.

“Riječ je o gradskom niskopodnom autobusu dugačkom 12 metara, kapaciteta 77 putnika, koji je u potpunosti pogonjen na električni pogon. Ima centralni elektromotor na stražnjoj osovini, a struju vuče iz baterije snage 480 kWh koja se nalazi na krovu autobusa”, rekao je Zvonko Gabud, predstavnik tvrtke Auto Hrvatska, za Regionalni dnevnik HTV-a.

S jednim punjenjem može proći do 350 kilometara. Nakon što odradi dnevnu turu puni se noću u garaži.

U dubrovačkom javnom gradskom prijevozniku Libertasu posljednjih godina usmjereni su na uvođenje ekološki prihvatljivih vozila. Zainteresirani su i za električni autobus. Pola milijuna eura vrijedno vozilo financirali bi iz Europskih fondova. Dodatni iskorak predstavlja punionica.

“Prve korake smo napravili, određena mjerenja, testiranja već napravljena, studija je naručena i u izradi je, a ostvarili smo kontakt s HEP-om”, rekao je Franko Mekišić, direktor Libertas Dubrovnik d.o.o..

“U procesu smo razrade cijelog ITU programa. Kroz taj program, a i ostale koje će raspisati ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, osigurat će se potrebni preduvjeti s naše strane, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.