Google Cloud u 2018. otvara pet novih podatkovnih centara

U protekle tri godine Google je u poboljšanje infrastrukture uložio 30 milijardi dolara i još nismo završili, poručio je potpredsjednik Google Clouda Ben Treynor u svom blog postu

198
Google Cloud

Google će svoju Cloud platformu proširiti s pet novih regionalnih podatkovnih centara i s tri podmorska kabela. U prvom tromjesečju ove godine bit će otvoreni regionalni centri u Nizozemskoj i Montrealu, a zatim slijede Los Angeles, Finska i Hong Kong, potvrdio je  potpredsjednik kompanije Ben Treynor u svom blog postu, prenosi Computer Weekly.

“Google je u protekle tri godine u poboljšanje infrastrukture uložio 30 milijardi dolara i još nismo završili. Radimo na globalnom povezivanju i posvećeni smo pružanju usluga korisnicima našeg Clouda”, napisao je Treynor.

Ulaganja u podatkovne centre ukazuju da nema usporavanja u pridobivanju novih korisnika Googleovih javnih usluga u Cloudu. Kako bi zadovoljio potražnju, kompanija je prošle godine otvarala jedan regionalni data centar mjesečno.

Googleovi podatkovni centri sadrže poslužitelje koji podržavaju usluge kao što su Gmail, Google Search, Google Maps i ostale usluge utemeljene na platformi Google Cloud.

Tri nova podmorska kabela

Kao nadogradnju novim podatkovnim centrima Google u 2019. namjerava pustiti u pogon i tri podmorska kabla koji će povezivati Čile s Los Angelesom, Sjedinjene Države s Danskom i Irskom te Hong Kong s drugim velikim komunikacijskim čvorištima u Aziji.

Za kompaniju je posebno značajna poveznica Čilea i Los Angelesa, nazvana Curie, jer će njenim puštanjem u pogon Google postati prva kompanija koja ne pripada telekomunikacijskom sektoru, a postavila je vlastiti interkontinentalni kabel.

“Posjedovanje vlastitog kabela ima neke prednosti. Budući da kontroliramo projektiranje i izgradnju, možemo u potpunosti definirati tehničke specifikacije kablova, pojednostaviti implementaciju i brže isporučivati ​​uslugu korisnicima. Osim toga, nakon što kabel bude postavljen, možemo usmjeravati promet kako bismo optimizirali latenciju i dostupnost”, pojasnio je Treynor.

Preostala dva podmorska svjetlovoda bit će postavljena u suradnji s nizom partnera. Tako će pri postavljanju kabela između Sjedinjenih Država i Danske odnosno Irske partneri biti Facebook, Aqua Comms i Bulk Infrastructure.

Kada sva tri kabela budu postavljena, Googleova operativna mreža za podršku Cloud platformi i online uslugama obuhvaćat će ukupno 11 kabelskih poveznica.

“Nove investicije proširuju našu Cloud infrastrukturu, donose bržu i pouzdaniju vezu za sve naše korisnike”, istaknuo je Treynor. “Naši kabelski sustavi pružaju brzinu, kapacitet i pouzdanost i Google je po tome poznat širom svijeta. A Google Cloud omogućava našim klijentima da koriste istu mrežnu infrastrukturu na kojoj Google temelji vlastite usluge.”