Infobip i Nokia zajedno za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija

Suradnja tvrtki Infobip i Nokia omogućit će da developeri još brže integriraju različite mogućnosti u vlastite aplikacije za razliku od zasebnog korištenja platformi dviju tvrtki

30
Infobip Nokia
Matija Ražem, potpredsjednik Infobipa zadužen za poslovni razvoj [Izvor: Infobip]

Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia najavili su u petak sklapanje partnerskog sporazuma. On će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.

Infobipova vodeća usluga CPaaS (Communications Platform as a Service) u oblaku developerima nudi API-jeve za integriranje više komunikacijskih kanala u stvarnom vremenu (primjerice, SMS poruke, glasovna komunikacija, videopozivi, chat aplikacije i mrežni API-jevi) u njihove vlastite aplikacije.

Istovremeno im Nokijina platforma Network as Code s portalom za developere nudi API-jeve za korištenje mogućnosti koje pružaju 5G mreža (kao što su kvaliteta usluge na zahtjev, preciznost lociranja uređaja i network slicing) i 4G mreža.

Developeri će tako puno jednostavnije i lakše moći koristiti navedene mogućnosti. Bit će u potpunosti pokriveni kada je riječ o mrežnim i CPaaS API-jevima u razvoju vlastitih rješenja i kapaciteta za unaprjeđenje performansi aplikacija.

Snaga integracije u telekomunikacijskom razvoju

Network as Code objedinjuje mreže iz cijeloga svijeta sa sistemskim integratorima i programerima u jedinstveni ekosustav. Pritom koristi tehničke standarde koji su razvijeni zahvaljujući industrijskim inicijativama kao što su Open Gateway udruženja GSMA i CAMARA Zaklade Linux. Nokia i Infobip doprinose naporima obiju inicijativa.

“Sporazum s Nokijom još je jedan pokazatelj kako Infobip telekomima pomaže da uvedu nove usluge i ostvare nove prihode. Nastavit ćemo razvijati dodatne API-jeve usklađene s CAMARA-om i nuditi ih diljem svijeta. Također, blisko ćemo surađivati s našim telekomunikacijskim partnerima kako bismo developerima ponudili API-jeve koje odlikuje jednostavnije korisničko iskustvo”, rekao je Matija Ražem, potpredsjednik Infobipa zadužen za poslovni razvoj.

Infobipovi primjeri u području korisničke angažiranosti uključuju API-jeve za provjeru broja i zamjenu SIM kartice koji su usklađeni s CAMARA-om i već su u uporabi.

Osim toga, Infobip radi na uvođenju i ostalih primjera na tržište, uključujući API-jeve koji se odnose na lociranje uređaja i kvalitetu na zahtjev. Za to je do sada potpisao 12 sporazuma o suradnji.

Infobipova CPaaS platforma nedavno je osigurala mjesto među finalistima GSMA-ovog inauguracijskog natjecanja Open Gateway Challenge u sklopu dodjele nagrada Global Mobile Awards, a zahvaljujući suradnji na protuprijevarnim aktivnostima.

Povezivanje za bolje developersko iskustvo

Zajednički rad tvrtki Infobip i Nokia rezultirat će još boljim developerskim iskustvom, bez kompleksnog snalaženja u nizu mrežnih tehnologija. Omogućiti će da developeri još brže integriraju različite mogućnosti u vlastite aplikacije za razliku od zasebnog korištenja platformi dviju tvrtki.

Nokia je od predstavljanja platforme Network as Code u rujnu 2023. godine potpisala sporazume o suradnji s ukupno 11 mrežnih operatora i partnera u ekosustavu, i tako im omogućila korištenje platforme.

“Ovaj je sporazum odraz naše odlučnosti da blisko surađujemo s developerskom zajednicom. Riječ je o pružanju većeg izbora i skaliranju, te omogućavanju developerima da izvuku vrijednost iz platformi tvrtki Infobipa i Nokije”, zaključio je Shkumbin Hamiti, voditelj Nokijine platforme za monetizaciju mreže, usluga u oblaku i mrežnih usluga.