Kako na iPhonu poslati tekstualnu poruku s odgodom

U aplikaciji Prečaci možete na iPhonu postaviti slanje tekstualne poruke s odgodom u željeno vrijeme. Odaberite doba dana, unesite poruku i primatelja te spremite postavke za automatizirano slanje

67
sms iPhone
Ilustracija Pixabay

Tekstualnu poruku (SMS) najbolje je napisati onog trenutka kada na nju pomislite. No, što učiniti ako je želite poslati kasnije? Na iPhoneu ne postoji ugrađena značajka za odgođeno slanje tekstualne poruke. Međutim, to ne znači da to nije moguće — samo je malo zapetljanije. Objasnit ćemo vam kako poslati unaprijed pripremljenu tekstualnu poruku u bilo koje željeno vrijeme.

Najbanalnije i možda najjednostavnije rješenje je da postavite podsjetnik za slanje poruke pomoću aplikacije Podsjetnici na iPhoneu i kada vas aplikacija podsjeti, upišete i pošaljete poruku. Međutim, to zahtijeva da imate pristup svom telefonu u vrijeme koje ste planirali poslati poruku, što možda neće biti slučaj. Osim toga, nećete unaprijed pripremiti poruku. Nema automatizma.

Automatsko slanje unaprijed napisane tekstualnu poruku morat ćete postaviti s pomoću aplikacije Prečaci. Ni to nije idealno rješenj jer je za postavljanje potrebno nekoliko minuta, ali je najbliže onome što vjerojatno želite. Osim toga, podsjećamo vas da je riječ o automatiziranom slanju poruke, što znači da biste trebali ukloniti postavke ako ne želite da se slanje poruke ponavlja.

U nastavku ćemo objasniti kako na iPhoneu podesiti slanje unaprijed napisane tekstualne poruke u željeno vrijeme.

Kako putem iPhonea poslati SMS s odgodom u željeno vrijeme

Da biste postavili automatsko slanje tekstualne poruke u zakazano vrijeme, prvo otvorite aplikaciju Prečaci na svom iPhoneu. Ako ste aplikaciju uklonili, možete je ponovno besplatno preuzeti na App Storeu.

Odaberite karticu Automatizacija na dnu ekrana i dodirnite znak plus u gornjem desnom kutu. Zatim odaberite “Kreiraj osobnu automatizaciju”.

Napomena: Ako nemate postavljenu nikakvu automatizaciju, dodirnite “Nova automatizacija” na sredini zaslona.

Na vrhu sljedećeg zaslona odaberite “Doba dana”. Nakon toga na zaslonu će vam se pojaviti okvir s vremenom: dodirom podesite vrijeme u koje želite poslati poruku.

Vrijeme slanja možete vezati uz izlazak ili zalazak Sunca. Odaberite vremenski odmak prije ili poslije izlaska ili zalaska Sunca: 15, 30 ili 45 minuta, jedan, dva, tri ili četiri sata. Naravni, možete odabrati i točno vrijeme izlaska ili zalaska Sunca. Na primjer, ako šaljete poruku nekome tko rano ustaje, možete slanje mu poslati poruku u svitanje.

Zatim odaberite želite li da se slanje poruke ponavlja dnevno, tjedno ili mjesečno. To je zgodno ako želite nekoga redovno podsjetiti na nešto – recimo člana obitelji da naruči lijekove ili plati račune. Također trebate odabrati “Pokreni nakon potvrde” ili “Pokreni odmah”. Ako odaberete dase poruka šalje tjedno, možete izabrati kojim danom u tjednu da bude poslana, a ako odaberete mjeselno slanje, pojavit će se kalendar kako biste odabrali datum.

Run After Confirmation odnosno Pokreni nakon potvrde će vam poslati push obavijest koju morate odobriti prije aktiviranja prečaca, dok će Run Immediately odnosno Pokreni odmah poslati poruku u zakazano vrijeme bez ikakve ručne intervencije. Nakon toga dodirnite “Dalje”.

Iako možda ne želite da se vaša tekstualna poruka ponavlja, potrebna je postaviti ponavljanje. Ako želite poslati jednokratnu poruku, jednostavno ćete ukloniti automatizaciju nakon slanja. A kako ćete to učiniti, opisat ćemo u nastavku, nakon što objasnimo kako ćete kreirati svoju poruku i upisati primatelja.

Kako upisati poruku i primatelja

Na zaslonu Radnje proširite odjeljak Prijedlozi sljedeće radnje i odaberite “Pošalji poruku”. Ako nije vidljiva, unesite “poruka” u traku za pretraživanje na vrhu da biste je pronašli.
Zatim ćete na sljedećem zaslonu koristiti gornji okvir za postavljanje teksta.

Dodirnite “Poruka” u plavoj boji i upišite tekst. Zatim dodirnite “Primatelji” u plavoj boji, odaberite ili unesite kontakt i odaberite “Gotovo”.

Tada ćete u okviru vidjeti tekstualnu poruku i primatelja. Ako ste zadovoljni, dodirnite “Gotovo” kako biste završili.

Zatim ćete se vratiti na zaslon Automatizacija u aplikaciji Prečaci. Na isti način možete postaviti slanje druge SMS poruku ili jednostavno zatvoriti aplikaciju.

Kako onemogućiti ponovljeno slanje poruke

Ako poruku želite poslati samo jednom, morate izbrisati ili onemogućiti automatizaciju prečaca nakon što poruka bude poslana. Možda biste trebali razmisliti da postavite podsjetnik ili u aplikaciji za obveze upišete bilješku da trebate ukloniti automatizaciju nakon što je poruka poslana.

Kada budete spremni izbrisati poruku ili onemogućiti njeno ponovljeno slanje, vratite se na Automatizaciju u aplikaciji Prečaci i učinite jedno od sljedećeg:

  • da biste izbrisali automatizaciju prijeđite prstom zdesna ulijevo i odaberite “Izbriši”. Od vas se neće tražiti da potvrdite, stoga budite sigurni da želite ukloniti automatizaciju prije nego što dodirnete Izbriši;
  • da biste onemogućili automatizaciju, odaberite automatizaciju koju želite onemogućiti, dodirnite “Automatizacija” i zatim odaberite “Nemoj pokretati”.

Apple u aplikaciji Mail nudi mogućnost slanja e-pošte s odgodom, pa se možemo nadati da će isto omogućiti prilikom slanja tekstualnih poruka u iMessages. Do tada ostaje nam (ili ostaje vam) da se snalazimo (snalazite) s pomoću prečaca.