U Osijeku počeo projekt digitalizacije plinomjera

Cilj je do kraja godine implementirati pametne uređaje koji će omogućiti daljinsko očitanje plinomjera i tako smanjiti troškove očitanja na terenu, unaprijediti analitiku te podići razinu korisničkog iskustva

150
projekt digitalizacije plinomjera

U Osijeku je pokrenut veliki projekt digitalizacije plinomjera. U projektu sudjeluje nekoliko hrvatskih IT tvrtki i HEP Plin. Cilj je do kraja godine implementirati pametne uređaje koji će omogućiti daljinsko očitanje plinomjera i tako smanjiti troškove očitanja na terenu, unaprijediti analitiku te podići razinu korisničkog iskustva. Projekt se temelji na internetu stvari, jednoj od ključnih tehnologija digitalne transformacije.

Projekt digitalizacije HEP Plina na području Osijeka pokrenut je na samo nekoliko tisuća plinskih brojila. Korištena su hrvatska hardverska i softverska rješenja koja su razvila tvrtke poput Compinga, koji je u suradnji s HEP Telekomunikacijama razvijao i implementirao platformu za obradu podataka, Byte Laba, koji je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, dok je znanje integracijskih Multicom i Axis tvrtki korišteno kako bi se uspostavio sustav u službi krajnjeg korisnika.

Projekt digitalizacije plinskih brojila omogućuje smanjenje troškova ručnog očitanja, prikupljanje udaljenih podataka te njihovu obradu u realnom vremenu. Time je HEP Plinu omogućen pristup strukturiranim informacijama, kao i lakše i brže donošenje poslovnih odluka.

Uvid u realnu potrošnju, analiza i procjena potrošnje

Korisnicima usluge digitalizacija će omogućiti uvid u realnu potrošnju, procjene troškova potrošnje te analizu povijesnih i trenutnih podataka.

Spajanje na mrežu interneta stvari omogućio je hrvatski operator Sigfoxa, IoT Net Adria, dok su HEP Telekomunikacije omogućile prihvat podataka na platformu za obradu podataka. Senzor koji je razvila tvrtka Byte Labn se instalira na već postojeća plinska brojila i šalje očitanja nekoliko puta dnevno.

“Projekt digitalizacije plinomjera prvi je primjer prednosti koju naš 0G IoT connectivity dovodi do implementacije velikih razmjera. Mješavina pametnih uređaja s više od 10 godina autonomije, naša globalna IoT mreža i sposobnosti platformi omogućavaju komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi i tako povećaju učinkovit, održivost i zadovoljstvo kupaca”, istaknuo je Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije.

Dodao je kako je najveća vrijednost projekta u njegovoj skalabilnosti i brzoj primjeni koja će omogućiti ozbiljnu transformaciju plinske industrije i povećati vrijednost u cijelom lancu, od distributera do krajnjeg korisnika.