Xperia XZ Premium – najmoćniji Sony Mobileov smartphone

60
Xperia XZ Premium

Sony već godinama želi pomaknuti granice u tehnologijama primjenjenim kod pametnih telefona, a čini se da je s novim modelom Xperia XZ Premium u tome uspio. Revolucionarni model predstavljen na Mobile World Congress u Barceloni ima 5,5-inčni 4K HDR zaslon, najnoviji Qualcommov procesor Snapdragon 835 i standardnih 64 GB prostora za pohranu podataka.

Xperia XZ Premium na prvi pogled nalik je drugim uređajima iz serije Xperia, jednostavnog je dizajna, sa zakrivljenim staklom. No, ispod pokrova krije se mnogo moćniji uređaj, s novim značajkama i tehnologijama.

Tijekom Mobile World Congressa 2017. Sony Mobileov inovativni model dobio je niz priznanja medija: nagradu „Best Innovation“ UK Blog Awardsa, „Reader’s Choice“ i „Best Smartphone“ Tech Radara te „Collest of MWC“ koji mu je dodijelio Wired. GSMA objavio je da je Xperia XZ Premium „Najbolji novi smartphone ili povezani mobilni uređaj na MWC 2017” na godišnjim Global Mobile Awards (Glomo Awards).

Moćan procesor i super oštra slika

„Xperia XZ Premium je naš tehnološki najmoćniji smartphone ikada”, rekao je Hiroki Totoki, predsjednik i izvršni direktor Sony Mobile Communicationsa.

Nije riječ samo o prvom pametnom telefonu sa čipom Snapdragon 835, nego i prvom smartphoneu s Ultra HD zaslonom. Super oštra rezolucija uz primjenu Sonyjevih tehnologija Triluminos i X-Reality daje najbolju moguću sliku bez obzira je li riječ o o tekstu na webu, fotografijama ili gledanju filmova.

Xperia XZ Premium opremljen je s naprednom kamerom koja bilježi i pokrete prebrze za ljudsko oko. Znanje o fotografiji ugrađeno u fotoaparate iz serija Sony ‘α’ i Cyber-shot primijenjeno je na stvaranje novog sustava – kamere Motion Eye.

Još usporeniji Slow Motion

Xperia XZ Premium je prvi smartphone opremljen 19-megapikselnim Exmor RS senzor. Time su skeniranje slika i transfer podataka ubrzani pet puta. Videozapisi se mogu bilježiti sa 960 frameova u sekundi, a zatim reproducirati u Super slow motionu koji je četiri puta sporiji u usporedbi s drugim pametnim telefonima.

Predictive Capture omogućava automatsko pokretanje snimanja fotografije nakon što detektira pokret, čak i prije nego pritisnete tipku, pa na nekoj od najviše četiri fotografije snimljene sekundu prije nego što ste pritisnuli okidač možete naći i trenutak koji vam je promaknuo.

Na prednjoj strani uređaja je 13-megapikselna kamera za autoportrete sa širokokutnim objektivom od 22 mm.

Pametna baterija

Uređaj ima 4GB RAM-a, 64 GB za pohranu podataka, utor za microSD kartice, „pametnu“ izdržljivu bateriju od 3,230 mAh te Qnovo prilagođeno punjenje.

Otporan je na vodu i prašinu te ojačan Corning Gorilla Glassom 5 s prednje i stražnje strane.

Prekidač za uključivanje na pojedinim tržištima opremljen je skenerom za otisak prsta.
Na uređaj je predinstaliran operativni sustav Android Nougat 7.1.

Transfer datoteka ubrzan je također zahvaljujući USB 3.1 vezi koja je 10 puta brža od USB 2.0 s brzinom transfera do 5 Gbps. Uz utor USB Type-C priključivanje je jednostavno jer je konektor uvijek okrenut na pravu stranu.

Xperia XZ Premium bit će globalno dostupan u boji kroma i crnoj boji. U prodaji bi trebao biti u kasno proljeće ove godine. Cijena još nije poznata, ali sigurno je da uređaj neće biti jeftin.

Xperia XZs

Sony Mobile je u Barceloni predstavio i model Xperia XZs. Uređaj ima 5,2-inčni Full HD zaslon i procesor Snapdragon 820, 4 GB RAM-a, 32 GB prostora za pohranu podataka i 13-megapikselnu kameru.

U osnovi riječ je o modelu koji izgleda kao Xperia XZ Premium, ima isti operativni sustav, ali nešto slabije tehničke specifikacije, što ga čini pristupačnijim.