Ericsson: Do 2026. tržište 5G tehnologije vrijedit će 1,23 bilijuna dolara

Evolucija mreža prema 5G, inovativni poslovni modeli između vlasnika sadržaja i operatora s ciljem još jednostavnijeg pristupa medijima te transformacija industrije u sektoru prijevoza bile su teme na koje se kompanija Ericsson fokusirala na Mobile World Congress 2017 u Barceloni

120
Ericsson 5G u službi automatizacije

Na Mobile World Congress (MWC) 2017 u Barceloni kompanija Ericsson najavila je probni rad 5G New Radio (NR) opreme u partnerstvu s Qualcommom te s operatorima NTT DoCoMo, Vodafone i Telstra Australia.

Tijekom brifinga za medije i analitičare, na kojem su sudjelovali i predstavnici Ericssonovih partnera, predsjednik i generalni direktor Ericssona Börje Ekholm istaknuo je kako kompanija na MWC 2017 pokazuje da je predvodnik u područjima 5G, medija i prijevoza.

„Spremni smo već danas i imamo cjeloviti ekosustav partnera i kupaca koji nas odabiru za isporuku mreža visokih performansi, medijska rješenja i poslovne modele npr. u transportnoj industriji“, rekao je Ekholm, podsjetivši da je kompanija već početkom godine predstavila niz novih 5G proizvoda i usluga.

„5G će transformirati sve industrije, a naši kupci već se pripremaju za budućnost evolucijom njihovih 4G mreža. Ovo je ključni temelj za osiguravanje automatizacije i poslovne transformacije kao preduvjeta  za Internet stvari, kao i za podatkovno zahtjevne usluge poput virtualne i proširene stvarnosti. Različite industrijske grane prepoznaju vrijednost 5G, a mi ćemo biti spremni za te nove poslovne prilike“, dodao je Ekholm.

U svojoj novoj studiji Ericsson predviđa da će 2026. godine 5G tržište biti vrijedno 1,23 bilijuna dolara.

5G – tehnologija ključna za buduće usluge

I Telstrin čelnik Andy Penn istaknuo je kako je 5G ključan za omogućavanje budućih usluga. Posebno je istaknuo novo medijsko rješenje realizirano u suradnji s Ericssonom i Fox Innovation Labom.

Hanno Basse, tehnički direktor 21st Century Fox i izvršni direktor Fox Innovation Laba, također je sudjelovao na brifingu. Basse je uvjeren kako će ovo rješenje postaviti trendove u industriji dovodeći sadržaje do korisnika na brz i jednostavan način.

Tehnički direktor T-Mobilea Neville Ray govorio je o planovima kompanije za osnaživanje njihove postojeće LTE mreže i njenu pripremu za 5G: “Koristimo najnapredniji LTE u SAD-u i nastavit ćemo implementirati najnovije tehnologije vodeće u svijetu te ćemo tako stvoriti dobar temelj za snažnu 5G mrežu izgrađenu za mobilnost. Blisko surađujemo sa strateškim partnerima poput Ericssona i koristimo najnaprednije tehnologije kako bi naši korisnici imali najbolje moguće iskustvo.”

Tehnlogija 5G će dovesti do transformacija u svim industrijskim granama, a u jednom dijelu Ericssonove dvorane nalazio se i kamion kompanije Scania koji je poslužio za najavu novog rješenja švedske kompanije za povezivanje vozila, Connected Vehicle Marketplace, a gost je bio čelnik Scanie, Henrik Henriksson.

Posjetitelji Ericssonove dvorane mogli su isprobati preko 70 izloženih demo programa te steći nova iskustva korištenjem taktilnog interneta i proširene stvarnosti.

Ericsson Nikola Tesla u Barceloni

Izložbenu dvoranu matične kompanije posjetilo je i izaslanstvo kompanije Ericsson Nikola Tesla, predvođeno predsjednicom kompanije Gordanom Kovačević, u pratnji partnera i kupaca.

Domaćim kupcima HT i Vipnetu te inozemnim operatorima s niza tržišta – BH Telekomu, HT Mostaru, Crnogorskom Telekomu, Becloudu, UCOM-u, Vegi, MTS-u i IDC Moldovi -predstavljena su Ericssonova rješenja od njihovog interesa.

Predstavnici Ericssona Nikole Tesle predstavili su i projekte digitalne transformacije u koju je kompanija snažno uključena te put prema 5G u kojem značajnu ulogu i njihovi stručnjaci.

Doprinos kompanijskih stručnjaka koji aktivno sudjeluju u istraživanju i razvoju komunikacijskih tehnologija vidljiv je i na ovogodišnjem Mobile World Congressu kroz Ericssonovu ponudeu namijenjene podatkovnim centrima za rad u oblaku visoke skalabilnosti. Hyperscale Datacenter System (HDS 8000) omogućuje brzo stvaranje, razvoj i upravljanje uslugama u privatnom, javnom ili hibridnom okruženju oblaka te poslovnim subjektima različite veličine nudi odlične performanse uz troškovnu učinkovitost.

Predstavljena je i optimizacija video sadržaja u sklopu Ericssonove suradnje s vodećim kineskim servisom za video streaming pod imenom iQIYI i najznačajnijim telekomunikacijskim operatorom China Unicomom. U ovom projektu stručnjaci Ericssona Nikole Tesle, koji su globalno odgovorni u Ericssonu za navedenu uslugu, odigrali su ključnu ulogu. Projektom je korisnicima iQIYI-ja omogućen bolji korisnički doživljaj, pohvalili su se iz hrvatske kompanije. „Bila je to još jedna potvrda stručnosti kompanijskog tima koji je po svojim kompetencijama jedinstven u svijetu“, zaključuje se u priopćenju Ericssona Nikole Tesle.