Trendovi koji otkrivaju novu generaciju disruptora

Disrupcija se danas generira u tehnološkim sektorima kao što su umjetna inteligencija, strojno učenje, 5G, fintech, digitalno zdravstvo... Projekti iz ovih područja najzanimljiviji su investitorima

119
nova generacija disruptora

Većina disruptora u proteklom desetljeću razvijala se na platformama utemeljenima na pametnim telefonima i računarstvu u oblaku. No, rezultati Applea i Samsunga, odnosno usporavanje prodaje pametnih telefona ukazuje na zasićenost tržišta i nedostatak tehnološkog momenta koji bi poticao rast. Nameće se pitanje koji je novi katalizator na horizontu? Koje su nove tehnologije koje će pružiti platformu na kojoj će se razvijati nova generacija disruptora?

U sljedećoj godini očekuje početak rada komercijalnih 5G mreža, što otvara nove mogućnosti poduzetnicima da rade na povezivanju uređaja i razvoju tehnologije interneta stvari (Internet of Things – IoT). Umjetna inteligencija i strojno učenje dodatno će automatizirati procese u našem okruženju, uključujući i one koje ne vidimo golim okom – od korisničke podrške do pametnije proizvodnje. Razvoj blockchaina pruža nove mogućnosti  transparentnih, globalnih interakcija.

>>Što kao korisnici očekujemo od 5G tehnologije?

>>Do kraja 2023. godine 5G pokrit će 20 posto stanovništva

Jedan od pokazatelja što će se događati u budućnosti su fondovi rizičnog kapitala (venture capital). Vrijednost njihovih investicija u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj godini porasla je 30 posto, na gotovo 100 milijardi dolara. Trendovi pokazuju da je prosječna vrijednost investicijskih rundi porasla, ali je njihov broj smanjen, navodi se u izvješću Money Tree tvrtke PwC.

Umjetna inteligencija, fintech i medtech

Kategorija koja je prošle godine ostvarila najveći skok u financiranju bila je umjetna inteligencija: vrijednost investicija u takve startupe porasla je 72 posto, na 9,3 milijardi dolara. Kako tvrtke koje razvijaju projekte vezane uz umjetnu inteligenciju sazrijevaju, broj onih koji uspijevaju privući investitore se smanjuje, ali prosječan iznos investicije raste.

Sljedeća grupa startupova po porastu vrijednosti investicija privučenih iz fondova rizičnog kapitala su fintech tvrtke. Vrijednost investicija porasla je 38 posto, na 11 milijardi dolara, a broj kompanija koje su privukle investicije je porastao. Na trećem mjestu su startupi koji razvijaju digitalna rješenja u zdravstvenom sektoru s porastom investicija od 21 posto, na 8,6 milijardi dolara. Broj financiranih kompanija u ovom području je relativno stabilan, navodi se u izvješću Money Tree.

Još jedan značajan trend, koji govori o interesu etabliranih divova da izbjegnu disrupciju, jest  da korporativna Amerika sve više ulaže u startupove. U prošloj godini korporativni fondovi rizičnog kapitala u startupove su uložili gotovo 67 milijardi dolara. To je 83-postotno povećanje u odnosu na 2017., navodi PitchBook.

Kada pogledamo novu generaciju startupa, čini se da će za njihov uspjeh biti nužne promjene. Nije riječ samo o novim načinima primjene tehnologija koje se razvijaju. Primjeri pada pa ponovnog uzleta Ubera ili stalni rast tvrtke Warby Parker pokazuju da su za dugoročan uspjeh važni i neki drugi faktori. U trenutku kada gospodarstvo ulazi u krizu, a resursi postaju sve tanji, ključan faktor uspjeha postaje menadžment.


Sadržaj omogućila Addiko banka