Microsoft preuzima tvrtku Citus Data, još jednu perjanicu otvorenog koda

Startup Citus Data razvio je softver otvorenog koda za baze podataka pod nazivom PostgreSQL. Osnovan je 2011. godine i ima urede u San Franciscu i Turskoj, te prema podacima na LinkedInu 40 zaposlenika

u 10:45 Zadnja izmjena: 29.01.2019 u 13:27
66
Citus Data

Microsoft je u četvrtak objavio da preuzima Citus Data, startup koji je razvio softver otvorenog koda za baze podataka pod nazivom PostgreSQL. Uvjeti ugovora nisu objavljeni.

Ovaj posao mogao bi ojačati Microsoftove argumente da podržava tehnologije utemeljena na otvorenom kodu, posebno kada je riječ o računarstvu u oblaku, dok nastavlja zarađivati ​​na licencijama za popularne softvere poput Windowsa i Officea. U području clouda Microsoft želi iskoristiti otvorenost kako bi preuzeo dio poslova od konkurenata – Googlea, tržišnog lidera Amazona i drugih.

Microsoft također nastoji ojačati svoju reputaciju u svijetu otvorenog koda tako što svoje proizvode snažnije povezuje s operativnim sustavom Linux, koji se najčešće koristi za pokretanje aplikacija u javnom oblaku. Kompanija je također prošle godine kupila GitHub za 7,5 milijardi dolara. GtHub je mjesto na kojem programeri mogu dijeliti kod, komentirati i kupovati softverske alate preko takozvanih repozitorija, digitalnih spremišta podataka

Tvrtka Citus Data trenutačno na svojim internetskim stranicama oglašava verziju svog softvera za upravljanje bazama podataka koja se nalazi na Amazon Web Services. Microsoftov u objavi na blogu kojom najavljuje akviziciju svoju konkurentsku uslugu Azure spominje deset puta.

“Radit ćemo zajedno kako bismo što prije omogućili pristup ključnim značajkama Azurea putem PostgreSQL-a i pouzdan rad PostgreSQL-a na Azureu”, napisao je u postu Rohan Kumar, korporativni potpredsjednik za Azure.

Microsoft je objavio da nema namjeru mijenjati poslovanje tvrtke Citus Data, no nisu komentirali hoće li nastaviti nuditi usluge Citus Datae na Amazonovoj platformi.

Startup Citus data osnovan je 2011. godine i ima urede u San Franciscu i Turskoj, te prema podacima na LinkedInu 40 zaposlenika. U tvrtku su investirali akcelerator Y Combinator, Data Collective i Khosla Ventures.