Adris 20. srpnja isplaćuje dividendu od 2,35 eura po dionici

Investicijski potencijal Grupe, uz jasno definirana područja rasta i razvoja, temelj je novoga trogodišnjeg razvojnog ciklusa, što će omogućiti i nastavak vođenja "aktivne dividendne politike“, rekao je predsjednik Uprave Marko Remenar

46
Adris

Grupa Adris isplatit će 20. srpnja dioničarima dividendu od 2,35 eura po dionici. Dividenda će biti isplaćena iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, odlučila je glavna skupština Adrisa, objavljeno je u utorak putem Zagrebačke burze. Dividenda će se isplatiti svim dioničarima koji na dan 27. lipnja 2023. godine budu upisani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

Adris danas pokriva turistički, prehrambeni i osiguravateljni segment. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa. Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 31. svibnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d.
održati 21. lipnja.

Grupa lani je ostvarila ukupan prihod od 6,5 milijardi kuna, što je za 14 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 6,1 milijardu kuna, 16 posto više od prihoda ostvarenog u 2021. godini, dok je konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila 1,3 milijarde kuna, uz skok za 23 posto. Rast prihoda od prodaje dolazi iz sva tri poslovna segmenta, ali ponajprije iz turističkog, zahvaljujući relativno brzom oporavku turističkog tržišta, navodi se u priopćenju.

Neto dobit u 2022. godini iznosila je 550 milijuna kuna, 37 posto više u odnosu na godinu ranije i devet posto više od neto dobiti ostvarene u 2019. godini. Naposljetku, neto dobit nakon manjinskih interesa lani je iznosila 418 milijuna kuna i u usporedbi s 2021. godinom bila je veća za 41 posto.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar rekao je “da su nestabilnost na globalnim energetskim tržištima u kombinaciji s ekspanzivnom monetarnom politikom i poremećajima lanaca opskrbe, kao posljedice korone, doveli do rekordnog rasta potrošačkih cijena. Navedeni inflatorni trendovi, uz izraženu neizvjesnost razvoja događaja oko rata u Ukrajini, definirat će gospodarska kretanja i u sljedećem razdoblju. Pritom, ulazak Hrvatske u Europsku monetarnu uniju i schengensko područje, te značajan dotok sredstava EU kroz Nacionalni program oporavka i obnove (NPOO) imat će pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo. Dugoročnost tih učinaka ovisit će, između ostalog, i u što i na koji način će sredstva koja su nam na raspolaganju biti uložena“.

Remenar je poručio da je investicijski potencijal Grupe, uz jasno definirana područja rasta i razvoja, temelj novoga trogodišnjeg razvojnog ciklusa, što će omogućiti i nastavak vođenja “aktivne dividendne politike“.

Glavna skupština usvojila je i financijska izvješća za 2022. godinu. Lanjska neto dobit u iznosu od 3.9 milijuna kuna rasporedit će se u zadržanu dobit.