Adris Grupa ostvarila neto dobit od 183 mil. kuna

Ukupni prihodi Adris grupe u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 2,77 milijardi kuna, što je devet posto više od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju

61
adris

Adris grupa je u prvom polugodištu ostvarila konsolidiranu neto dobit od 183 milijuna kuna, što je rast od 10 posto u odnosu na uporedivo lanjsko razdoblje, a sve članice grupe posluju uspješno, navodi se u priopćenju koje je kompanija objavila u četvrtak.

Ukupni prihodi Adris grupe u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 2,77 milijardi kuna, što je devet posto više od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznosili su 2,23 milijarde kuna i bili su 21 posto veći.

“Adrisove tvrtke uspješno posluju. I u okolnostima pada konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i općeg negativnog stava prema poduzetništvu, ima smisla investirati, ulagati u znanje i odabirati najbolje ljude. Stalnim organskim rastom i akvizicijama Adris otvara perspektivu novim naraštajima svojih zaposlenika”, izjavio je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović.

Turistička tvrtka Maistra ostvarila je u prvom polugodištu 13 posto više noćenja nego u prvom polugodištu lani te osam posto veću prodaju smještajnih kapaciteta, uz povećanje prosječne cijene od pet posto. Poslovni prihodi iz redovnog poslovanja također su veći za 13 posto, dosegnuli su 353,2 milijuna kuna.

Turistički dio Grupe intenzivno ulaže u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda, navosi se u priopćenju. U tijeku je gradnja hotela Park, a nastavilo se i sa znatnim investicijama u kampove. Najvećim dijelom ulaže se u prateću infrastrukturu te podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja kampova. Ukupna ulaganja u 2018. procjenjuju se na više od 500 milijuna kuna.

Cromaris: Neto dobit 12,3 milijuna kuna

Tvrtka Cromaris u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 12,3 milijuna kuna, što je za 54 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

>>Cromaris – pioniri digitalne transformacije marikulture

Ostvarena je i prodaja od 3.726 tona, što je za 12 posto više. Na izvoznim je tržištima ostvaren količinski rast od 16 posto, što ukazuje na daljnji rast internacionalizacije poslovanja.

Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 82 posto prodanih količina i 83 posto prihoda od prodaje.

Prihodi od prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, fileta i hame, porasli su 55 posto. Trenutno čine oko 40 posto udjela u ukupnoj prodaji, što je u skladu s Cromarisovom strategijom diferencijacije proizvoda. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto, što je dovelo do rasta prihoda od prodaje za 14 posto.

Croatia osiguranje: Neto dobit 215 milijuna kuna

U prvih šest mjeseci Croatia osiguranje grupa ostvarila je neto dobit u iznosu od 215 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju kada je neto dobit iznosila nešto više od 101 milijun kuna. Iz Adrisa ističu da kompanija i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 31,9 posto.

U prvom je polugodištu ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 1,7 milijardi kuna, što je sedam posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine, i to unatoč ciljanoj optimalizaciji te smanjenju dijela portfelja. Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi više od 2 milijarde kuna i za osam posto je veća od prošlogodišnje.

Kombinirani omjer iz redovnog poslovanja Grupe, kao jedan od ključnih pokazatelja efikasnosti poslovanja, gotovo je sedam postotnih bodova bolji od prošlogodišnjeg i iznosi 91,4.

U lipnju ove godine potpisani su ugovori o kupovini 100 posto udjela u Central osiguranju i Testing grupi u Bosni i Hercegovini. Preuzimanjem Central osiguranja i Testing grupe, Croatia osiguranje BiH povećat će ukupan tržišni udio na 13 posto te postati tržišni lider, uz snažan potencijal za daljnji rast na bosansko-hercegovačkom tržištu.

To je, kako ističu iz Adrisa, dio procesa jačanja liderske pozicije na regionalnim tržištima