Za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi 397,2 milijuna kuna

Projekt se s 224,9 milijuna kuna sufinancira bespovratnim EU sredstvima, a 92 milijuna kuna financiraju Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te tri jedinice lokalne samouprave - grad Nin, i općine Privlaka i Vrsi

194
aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko (izvor: www.zadarskilist.hr)

U Gradskoj vijećnici Nina u srijedu potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi” vrijedan 397,2 milijuna kuna. Od te sume 224,9 milijuna kuna se sufinancira bespovratnim EU sredstvima, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Riječ je o jednom od ključnim projekata za Zadarsku županiju jer se njime rješava sustav pročišćavanja otpadnih voda, ali i povećava priključenost na sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Na sustav odvodnje i  počišćavanja otpadnih voda trebalo bi se do 2020. priključiti 22.300 stanovnika ovog dijela Zadarske županije.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je da će se kroz projekt izgraditi preko 102 km kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, sanirati 31,8 km vodovodne mreže te nabaviti oprema za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda.

Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi jedna je od većih aglomeracija u Hrvatskoj. Ovaj projekt predstavlja veliki iskorak, njime će se povećati priključenost na javni sustav odvodnje otpadnih voda na 83 posto. Time povećavamo kvalitetu života stanovnika i turista kao i razinu zaštite okoliša”, kazao je Ćorić.

Projekt stoljeća

“Tri jedinice lokalne samouprave odlučile su zajedno ići u ovaj projekt i to s Vodovodom Vir kao nositeljem projekta. Projekt je vrijedan 397 milijuna kuna, od čega je 317 milijuna kuna prihvatljivih  troškova. Iz EU fondova dolazi 224 milijuna kuna, dok ostatak od 92 milijuna kuna financiraju Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i naše tri jedinice lokalne samouprave”, rekao je gradonačelnik gNinrada Nina Emil Ćurko prilikom potpisivanja ugovora.

“Ovo je za nas projekt stoljeća. Bez izgradnje ovog sustava odvodnje nema daljnjeg razvoja ovog kraja. Našem stanovništvu projekt donosi boljitak u budućem životu i budućem razvoju”, zaključio je gradonačelnik Ćurko.

Ugovor o sufinanciranju projekta potpisali su Zoran  Đureković, direktora Hrvatskih voda, Tomislav Ćorić, ministar zaštite  okoliša i energetike, gradonačelnik Nina Emil Ćurko te načelnici općina Vrsi i Privlaka Luka Perinića i Gašpar Begonja.

Drugi ugovor su svih pet navedenih potpisnika potpisalo je s Hrvojem Bašićem, direktorom tvrtke Vodovod Vir d.o.o. koja će biti nositelj ovog projekta. Njihova je obveza, između  ostaloga, da provedu natječaj za izvođača radova.