Benzin od utorka jeftiniji, dizel skuplji, plavi dizel ograničen na 9,45 kn

Cijena litre benzina iduća dva tjedna iznosit će 13,02 kune, dok će cijena litre dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune

173
cijene goriva
[Foto: arhiva / Točka Na I Media]

U ponoć istječe mjera zamrzavanja cijena goriva, a o daljnjim potezima Vlada je odlučila na telefonskoj sjednici. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon sjednice Vlade izvijestio je da će cijena litre benzina iduća dva tjedna biti 13,02 kune, dok će cijena litre dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune.

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o najvišim cijenama naftnih derivata u sljedeća dva tjedna.

“Ukinuli smo administrativno ograničenje maloprodajnih cijena i ograničenje veleprodajne cijene. U protekla dva tjedna došlo je do smanjenja cijena na mediteranskom tržištu pa će tako od sljedećeg tjedna cijena benzina iznositi 13,02 kune, što je smanjenje s 13,5 kuna, dok će cijena dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune”, rekao je ministar Filipović. Dodao je da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

“Kad pogledamo trendove, možete vidjeti smanjenja u posljednja dva tjedna. Ono što je važno istaknuti da ćemo u sljedeća dva tjedna ograničiti cijenu plavog dizela na 9,45 kuna, kao što je to bilo u protekla dva tjedna”, rekao je Filipović.

Istaknuo je da trgovačka marža ostaje 65 lipa za benzin i dizel, te da ostaje na snazi smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel.

Vezano uz popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli, Filipović je rekao da je u prošlog petka zapunjenost iznosila 41 posto te da je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno 90 posto.

Taj zadatak, istaknuo je, operativno provodi HEP te očekuje da će to biti realizirano onako kako je i predviđeno.

Upitan trebaju li hrvatski građani strahovati od eventualne nestašice plina, ministar je odgovorio da ukupna godišnja potrošnja plina u RH doseže 2,9 milijardi prostornih metara. S druge strane, kapacitet krčkog LNG-a je također 2,9 milijardi prostornih metara, a skladišta Okoli 430 milijuna.

“Imamo dostatne količine kako bi osigurali sigurnost opskrbe plinom u RH”, tvrdi ministar.