Obećao Kušćević: Za ostvarivanje prava više nećemo trebati prikupljati dokumente koje država već ima

Centar dijeljenih usluga, u čije stvaranje će se uložiti 362 milijuna kuna, omogućiti će građanima da svoja prava ostvaruju bez prikupljanja fizičkih dokumenata: ubuduće bi ih službenik trebao preuzimati iz sustava

72
Centar dijeljenih usluga

Podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave, digitalizacija i decentralizacija su tri cilja koje si je u ovom mandatu zadao ministar uprave Lovro Kuščević. U skladu s tim Ministarstvo će nastaviti raditi na projekatima digitlizacije ključnih sustave državne infrastrukture: e-Poslovanju, e-Pristojbama te e/m-Potpisu i e/m-Pečatu.

Za početak 2019. najavljeno je potpisivanje ugovora za projekt Centar dijeljenih usluga (CDU), kojim će građanima omogućiti da svoja prava ostvaruju bez prikupljanja fizičkih dokumenata: ubuduće bi ih službenik trebao preuzimati iz sustava.

Centar dijeljenih usluga jedan je od najvažnijih projekata u idućem trogodišnjem razdoblju čije je provedba nužna za objedinjavanje usluga na jednom mjestu. Vrijednost projekta je 362 milijuna kuna, a 85 posto će financirati Europska unija.

Sustav če biti utemeljen na cloud tehnologiji, a trebao bi omogućiti transparentnost, brže izdavanje dokumenata i rješavanje predmeta, uz uštede za državni proračun.

Prebacivanje poslova državne uprave na županije

Drugi projekt na koje će se usredotočiti Ministarstvo uprave u ovoj godini je prebacivanje poslova iz nadležnosti ureda državne uprave na županije. Preduvjet za to su izmjene regulative, a riječ je o četrdesetak zakona. Proces prilagodbe bi prema planu trebao biti završen do kraja godine, Tada bi i državni uredi bili ukinuti.

Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave podrazumijeva prikupljanje svih podatake o njima na jednom mjestu, ali ne i ozbiljniju racionalizaciju sustava odnosno smanivanje broja županija, općina ili gradova.

Jedinice će se razvrstati po pravednim kriterijima, propisat će se jasni kriteriji svakoj jedinici za poboljšanje postojećeg sustava s rokovima, potaknut će se udruživanje jedinica u obavljanju pojedinih aktivnosti, jačat će se uloga jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u decentralizaciji javne uprave i tako dalje.

U 2019. trebao bi biti uspostavljen i pravni okvir za ocjenjivanja rada službenika, koji bi trebao biti pravedniji i stimulativniji te bi, uvjereni su u Ministarstvu, stvorio “realnu osnovu za privlačenje, ali i zadržavanje stručnih kadrova”.

Prema najavama Ministarstva uprave u ovoj godini očekuju nas izmjene Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o ustanovama, Zakona o službenicima i namještenicima i Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.