Crveni križ prikupio 45,8 mil. kn za stradale u potresu – uskoro kreću isplate

U sljedeća tri tjedna građani mogu ispuniti zahtjev za dodjelu pomoći u evakuacijskim centrima, društvima Crvenog križa, lokalnoj samoupravi i poštanskim poslovnicama. Također, volonteri s obrascima će obilaziti zaseoke

45
[Izvor: civilna-zastita.gov.hr]

Hrvatski Crveni križ počinje s isplatama novčane pomoći stanovništvu stradalom u potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju. Dosad je prikupljeno više od 45,8 milijuna kuna.

U sljedeća tri tjedna građani mogu ispuniti zahtjev u evakuacijskim centrima, društvima Crvenog križa, lokalnoj samoupravi i poštanskim poslovnicama. Također, volonteri s obrascima će obilaziti zaseoke.

Prve isplate se očekuju za tri tjedna, a visina će ovisiti o konačnom valjanom broju zahtjeva za pomoć.

“Na temelju tog broja i ukupno prikupljene sume prikupljenih sredstava odredit ćemo isplatu jednokratne novčane pomoći za samca ii za kućanstvo. Isplata će se obavljati putem tekućeg računa, a za osobe koje imaju zaštićeni račun – one će to posebno navesti u zahtjevu – na njihov zaštićeni račun, ili putem Hrvatske pošte – preuzimanjem novca u poslovnici ili dostavom poštara”, objasnio je izvršni direktor Crvenog križa Robert Markt.

Markt je objasnio i koji su uvjeti za dodjelu pomoći: “Prijavljeno prebivalište ili boravište 28. ili 29 prosinca 2020. na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke ili Karlovačke županije prvi je preduvjet koji osobe moraju zadovoljiti. Drugi uvjet je nekretnina koja je pretrpjela oštećenje”.

Račun Crvenog križa

Donacije se mogu uplatiti i na račun Crvenog križa.

  • Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
  • IBAN: HR69 2340 0091 5115 5551 6, s pozivom na broj 770 – OIB uplatitelja
  • Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X

>>Evo kako sve možete uplatiti pomoć stradalima u potresu