U utorak počinje isplata fiksnih troškova poduzetnicima za prosinac

Za nadoknadu fiksnih troškova u prosincu zaprimljeno je samo 1608 zahtjeva, a obrađeno ih je pola. Ministar Marić najavio je određene korekcije u primjeni ove mjere, a upute za korištenje mjere u siječnju bit će poznate do kraja vikenda

80
novo izdanje međunarodnih obveznica
Ministar financija Zdravko Marić

Iako su ih u Vladi očekivali puno više, do sada je podneseno 1608 zahtjeva poduzetnika za nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova u prosincu prošle godine. Obrađeno je više od polovice zahtjeva, a isplata fiksnih troškova počinje u utorak, 2. veljače, najavio je ministar financija Zdravko Marić.

Kada isplate krenu, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) će naknade isplaćivati dva puta tjedno. Ministar Marić je podsjetio tko sve ima pravo na naknadu i pozvao je poduzetnike da koriste tu mjeru.

“Uvjet je da je pad prometa veći od 60 posto. Za pad od 60 do 90 posto se proporcionalno padu prometa otpisuju odnosno obeštećuju fiksni troškovi, a za pad prometa veći od 90 posto troškovi se otpisuju u punom iznosu.”

Nove upute iskorištenje mjere u siječnju bit će poznate do kraja vikenda.

“Bilo je dosta apela proteklih dana id strane različitih grupacija, udruženja i pojedinaca. Razmatramo to, Do kraja vikenda bit će potrebno napraviti neke korekcije”, rekao je ministar financija.

Dok poduzetnici, prije svega ugostitelji, traže izdašniju pomoć Vlade, ministar Marić najavljuje noi sastanak s predstavnicima udruga i nada se dogovoru.

“Još od trećeg mjeseca smo prvi put u funkciju stavili mjere da se novac izravno iz državnog proračuna usmjerava u očuvanje radnih mjesta i da se, s druge strane, opraštaju ili odgađaju porezne obveze, Sada plaćamo i fiksne troškove. Naravno, što god napravili, ljudski je opravdano ili očekivano da se traži još više.”

Iako su u proračunu osigurana određena sredstva za pomoć gospodarstvu, ove godine primarni izvor financiranja bit će europski fondovi, naglasio je Marić.

>>Kako ostvariti pravo na nadoknadu fiksnih troškova

>>Počelo zaprimanje zahtjeva za nadoknadu fiksnih troškova