Za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja potrebno je 10 sekundi

Svi osiguranici HZZO-a imaju pravo i na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, a procedura za njezino dobivanje je zaista jednostavna i brza

546
Europska kartica zdravstvenog osiguranja
foto: Zinka zna

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) svi osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostvarili su pravo i na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO), a njezino izdavanje je besplatno.
U početku je za izdavanje ove kartice bilo potrebno podnijeti zahtjev i osobno ju podići nakon nekoliko dana. No, od kad su u HZZO-u, na adresi  Jukićeva ulica 12, u Zagrebu instalirali redomat – iskaznicu možete napraviti za svega 10-ak sekundi, piše Zinka zna.

Postupak  je vrlo jednostavan, dovoljno je doći u HZZO i na redomatu izabrati uslugu izdavanja Europske kartice za zdravstveno osiguranje, zatim upisati ili osobni identifikacijski broj (OIB) ili matični broj osiguranika (MBO), i to je to – kartica je odmah otisnuta i možete ju uzeti kroz otvor u donjem dijelu redomata. Znači, nije nužno da karticu obveznog zdravstvenog osiguranja imate sa sobom, ukoliko znate/imate svoj OIB ili matični broj.

Slični automati osim u Zagrebu postoje u Splitu, Rijeci i Osijeku. Redomati su postavljeni i u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu, na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci, na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku, na adresi Kralja Zvonimira 1, stoji na internetskim stranicama HZZO-a.

Europska zdravstvena iskaznica
Ekran za izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja

Što pokriva Europska kartica zdravstvenog osiguranja

U praksi to znači da osoba osigurana preko HZZO-a, a koja se za vrijeme privremenog boravka na području neke od država članica EU iznenada razboli ili ozlijedi, ima pravo za zahvate koji su nužni i ne se mogu odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku koristiti zdravstvenu zaštitu teret sredstava HZZO-a. Usluga se koristi izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da ste osigurani u državi boravka.

Zahtjev za izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja možete predati i putem web obrasca, te sami odabrati na kojoj ćete lokaciji područnog ureda HZZO-a podići karticu.

Zahtjev za iskaznicom mogu podnijeti sve osobe koje imaju uredan status zdravstvenog osiguranika. Europska kartica zdravstvenog osiguranja  koristi se na području Europske unije, a vrijedi tri godine od izdavanja.