Evo kolike su cijene goriva nakon novih Vladinih mjera

Stupanjem na snagu uredbe o maksimalnoj mloprodajnoj cijeni naftnih derivate na benzinskim postajama cijena litre dizela iznosit će 13,08 kuna, cijena litre eurosupera 95 iznosit će 13,50 kuna te 9,45 kuna po litri plavog dizela

39
[Image by IADE-Michoko from Pixabay]

Predsjednik Vlade s ministrima financija i gospodarstva predstavio je nakon telefonske sjednice Vlade mjere kojima nastoji ublažiti dratsično povećanje cijena goriva koje se očekivalo u ponoć. Vlada je izmijenila uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

“Ukupno sniženje trošarina u kontekstu ove krize s rastom cijene energenata sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Mi smo već jednom intervenirali i smanjili smo trošarinu na benzin za 40 lipa, a sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa po litri motornoga benzina. Za dizelsko gorivo smanjili smo ranije trošarinu za 20 lipa i sada ih smanjujemo za dodatnih 20 lipa”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Država je ukupno do sada trošarine na motorni nebzin smanjila s 3,86 kuna na 3,06 kuna, te s 3,06 kuna na 2,66 kuna za litru dizela.

Za plavi dizel trošarina se ne naplaćuje pa Vlada nema mogućnost intervencije, naglasio je Plenković.

“Povrh smanjenja trošarina, novom uredbom uvodimo 14 dnevno obračunsko razdoblje tako da će se cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana. Naime, prateći razdoblje energetske krize, procijenili smo da bi za građane u ovm okolnostima bilo povoljnije da se cijena goriva mijenja svakih 14 dana, a ne svaki tjedan kao što je bilo do sada. Ova uredba bit će na snazi 30 dana, a nakon toga ćemo ponovo procijeniti što se još dodatno može učiniti”, dodao je predsjednik Vlade.

Uz ove dvije odluka Vlada je dodatno smanjila najvišu maloprodajnu maržu za proizvođače i distributere naftnih derivata za 10 lipa. Maksimalna marža za motorne benzine i dizelska goriva smanjena je sa 75 lipa na 65 lipa, a marža za plavi dizel s 50 na 40 lipa.

“U odnosu na sadašnju uredbu riječ je o uštedi od jedne kune po litri benzina, 90 lipa po litri dizela i 64 lipe po litri plavog dizela. Ušteda koja je ostvarena dosadašnjim intervencijama Vlade iznosi 2,28 kuna po litri motronog benzina, za dizel 2,72 kune po litri, a za plavi dizel 1,42 kune po litri. Dizel bi bez Vladnih mjera sutra koštao 15,80 kuna po litri, za litru benzina građani morali izdvojiti 15,78 kuna po litri, dok bi za plavi dizel 10,87 kuna po litri”, razložio je Plenković.

Stupanjem na snagu uredbe o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni naftnih derivate na benzinskim postajama cijena litre dizela iznosit če 13,08 kuna, cijena litre eurosupera 95 iznosit će 13,50 kuna te 9,45 kuna po litri plavog dizela.

Zahvaljujući Vladinim mjerama 50-litarski spremnik dizela jeftiniji je za 136 kuna, spremnik benzina za 114 kuna, s premnik plavog dizela za 71 kunu, istaknuo je predsjednik Vlade.

Nove cijene iznimno stupaju na snagu u srijedu, 8. lipnja. Naime, aktualna uredba o maksimalnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata istječe daans, a pravno prije stupanja na snagu nove uredbe mora proći jedan dan. To znači da će cijene u utorak biti iste kao u ponedjeljak, naglasio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da u ukupnim trošarina 1,20 kuna predstavlja dio koji je namjenski predviđen za prometnu infrastrukturu: 80 lipa za Hrvatske ceste, 20 lipa za Htvatske ceste i 20 lipa za HŽ infrastrukturu. “Taj dio se ne mijenja”, naglasio je Marić.

Što se tiče smanjenja trošarina, nakon usvajanaja nove uredbe ostalo je još 18-19 lipa prostora kod dizela te 36-37 lipa kod motornih benzina do minimalnih trošarina koje propisuje Europska unija, dodao je ministar financija.