Studenac preuzimanjem Lonije proširio mrežu na više od 1000 trgovina

Kada ga je poljski investicijski fond preuzeo prije četiri godine, Studenac je raspolagao maloprodajnom mrežom od 384  trgovine širom Dalmacije, Danas ih ima više od tisuću u gotovo svim županijama diljem Hrvatske i u Zagrebu

64
Studenac Lonia
[Izvor: Studenac]

Studenac, hrvatski maloprodajni lanac u vlasništvu poljskog investicijskog fonda, preuzeo je kutinski trgovački lanac Lonia koji raspolaže s 300 prodavaonica u šest županija i Gradu Zagrebu te s više od 1400 zaposlenika.

U priopćenju se navodi kako je Studenac ovim preuzimanjem “potvrdio poziciju vodećeg maloprodajnog lanca po broju prodavaonica u Hrvatskoj te je prvi koji ih u svojoj prodajnoj mreži ima više od 1000, a kupcima je sada na usluzi više od 5500 zaposlenika”.

Studenac je prvi maloprodajni lanac u Hrvatskoj koji je premašio čarobnu brojku od tisuću prodavaonica, istaknuo je predsjednik Uprave Michal Senczuk. Drugim riječima, Studenac je u posljednje tri godine gotovo utrostručio svoju prodajnu mrežu.

Kada je prije četiri godine, u lipnju 2018. poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors preuzeo 100-postotni udjel u Studencu od osnivača tvrtke Josipa Milavića, Studenac je raspolagao maloprodajnom mrežom od 384  trgovine prosječne površine 120 četvornih metara, u više od dvjesto gradova, mjesta i sela na obali, otocima i u unutrašnjosti Dalmacije, imao je oko 2600 stalno zaposlenih i opsluživao je svakodnevno više od 175.000 kupaca. U 2017. neto prodaja Studenca premašila je 200 milijuna eura.

Prošlu godinu Studenac je završio prihodom od 2,35 milijardi kuna (311,7 miijuna eura prema paritetnom tečaju), uz dobit od 2,2 milijuna kuna i s 2878 zaposlenih.

“Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je posljednjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se da maloprodajno tržište u Hrvatskoj bude oblikovano prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma”, rekao je tada Michał Kędzia, partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije.

U protekle četiri godine Studenac se širio preuzimanjem malih trgovačkih lanaca odnosno “kvartovskih trgovina”. Redom su preuzimali Istarske supermarkete, zadarski Sonic, i biogradsku Bure trgovinu, a u ovoj godini dubrovački Pemo, Kordun, Duravit trgovinu i sada kutinsku Loniu.

“Sada smo snažno prisutni u gotovo svim županijama diljem Hrvatske i u Zagrebu. Istovremeno, Studenac ima najveći tržišni udio kada govorimo o takozvanom proximity formatu, odnosno malim prodavaonicama koje su kupcima nadohvat ruke i nude sve ono što im je bitno. No, u Studencu tu nećemo stati. Nastavit ćemo snažno rasti i to daljnjom ubrzanom digitalnom transformacijom poslovanja koristeći naprednu analitiku i upravljanje podacima u novoosnovanom centru izvrsnosti Studenac Digital u sklopu kojeg će nam se u tim pridružiti podatkovni inženjeri i znanstvenici“, rekao je Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca.

Iz Studenca su ujedno istaknuli da je Enterprise Investors fond u Studenac uložio više od 260 milijuna eura od 2018. godine do danas što uključuje ulaganja u razvoj poslovanja, kapitalna ulaganja i akvizicije, koje su same iznosile više od 120 milijuna eura. Naime, uz organski rast Studenca, prodajna mreža povećala se zahvaljujući spomenutim preuzimanjima  za 595 prodavaonica.

Prisutnost lanca Lonia u Zagrebu i kontinentalnoj regiji u Studencu su prepoznali kao značajnu prednost za daljnji rast kompanije. Stoga odmah počinje poslovna integracija dviju kompanija, a uslijedit će i promjena vizualnog identiteta lanca Lonia i uvođenje brenda Studenac. No, iz Studenca ističu kako će i sada, kao i u dosadašnjim integracijama, zadržati sve prednosti koje imaju kupci i zaposlenici lanca Lonia, uz nadogradnju na moderne procese, pogodnosti za zaposlenike te ponudu proizvoda i usluga Studenca.

Cilj je da Studenac ove godine dosegne pro forma prihode od 500 milijuna eura i uđe u Top 6 maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj. U narednom razdoblju posebnu pažnju usmjerit će na digitalizaciju poslovanja. Između ostalog, uvest će i samoposlužne blagajne.

“Istovremeno, ostajemo fokusirani na kvalitetnu ponudu proizvoda i suradnju s domaćim dobavljačima. Naime, kao kvartovska trgovina jedinstvenog proximity formata, naša strategija rasta ostaje utemeljena na ispunjavanju potreba lokalnih kupaca“, istaknuo je Dragan Baškarad, član Uprave za operativne poslove u Studencu.