Hrvatske tvrtke na svjetskom sajmu ekoloških proizvoda

Naše tvrtke sajam Biofach koriste za susrete s inozemnim partnerima, no i za lansiranje vlasitih proizvoda

43
Biofach

Vodeći svjetski sajam ekoloških prehrambenih proizvoda Biofach 2020, koji se održava od 12. do 15. veljače u Nürnbergu, predstavlja ekološke prehrambene proizvode 3500 izlagača iz 111 država svijeta. Hrvatska gospodarska komora već dvanaestu godinu zaredom organizira zajedničko sudjelovanje hrvatskih proizvođača na sajmu i pritom sufinancira troškove izlaganja.

Ove godine na sajmu Biofach predstavlja se sedam domaćih izlagača – proizvođača ekoloških proizvoda te strojeva i opreme za prehrambenu industriju: Bogadi, Galleria Internazionale, Herbas, Jan Spider, PIP, Vegeteriana i Zlatna Šoltanka.

Naše tvrtke predstavljaju svoje proizvode višeg i visokog stupnja prerade, uključujući prerađevine voća i povrća, žitarica, uljarica, maslina, industrijskog i ljekovitog bilja te med.

„Hrvatska ima velike potencijale za daljnji rast ekološke proizvodnje. Rastuća potražnja na domaćem i EU tržištu te rastuća turistička potrošnja otvaraju nove mogućnosti za povećanje ekološke proizvodnje u biljnoj proizvodnji i stočarstvu te u preradi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Površine pod ekološkom proizvodnjom u EU znatno rastu iz godine u godinu – u posljednjih su se deset godina povećale 70 posto.

Udio vrijednosti maloprodaje ekoloških proizvoda u ukupnoj vrijednosti maloprodaje prehrambenih proizvoda u EU procjenjuje se na oko pet posto, uz prisutan trend rasta.

Premda ekološki proizvođači u pravilu ostvaruju niže prinose u odnosnu na konvencionalne poljoprivredne proizvođače, veće cijene koje postižu na tržištu, i do 150 posto u odnosu na cijene konvencionalnih proizvoda, te EU operativne potpore i potpore za investicije u dugotrajnu imovinu, magnet su koji privlači sve više i više primarnih poljoprivrednih proizvođača u sustav certificirane ekološke proizvodnje u EU.

Riječ je o 31. izdanju sajma Biofach koji prati globalni rastući trend ekološke proizvodnje, šireći iz godine u godinu svoje izložbene površine te primajući sve više posjetitelja.