Inspektori utvrdili neopravdano podizanje cijena u 25% nadzora

Državni inspektorat od prošle subote obavio je oko sedamsto nadzora. U 178 utvrđeno je, prema procijeni DRžavnog inspektorata, neopravdano povećanje cijena. Frizerske usluge i usluge njege tijela poskupile su u prosjeku 20 posto, a u nekim slučajevima i 60 posto

12
Frizerske usluge i usluge njege tijela poskupile su u prosjeku 20 posto, a u nekim slučajevima i 60 posto [Image by Michelle Raponi from Pixabay]

U ponoć je istekao ultimatum koji je Vlada dala svima koji su priikom prelaska na euro (neopravdano) podignuli cijene. Očekivalo se da će Vlada na današnoj sjednici predstaviti što je učinjeno u proteklih sedam dana te što čeka one koji su zanemarili njen poziv da vrate cijene na razinu na kojoj su bile 31. prosinca.

Državni inspektorat od prošle subote obavio je oko sedamsto nadzora. U 178 utvrđeno je, prema procijeni Državnog inspektorata, neopravdano povećanje cijena. Frizerske usluge i usluge njege tijela poskupile su u prosjeku 20 posto, a u nekim slučajevima i 60 posto.

Ugostitelji su podignuli cijene do 15 posto, pojedinci čak do 43 posto. Meso, voda, sok i jaja skuplji su do 13 posto, dok su cijene pojedinih pekarskih proizvoda do 30 posto više.

“Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, kao i zakonskih propisa koji su doneseni, imamo niz alata za zaštitu potrošača. Riječ je o mogućem vraćanju cijena na ranije razdoblje, do druge mjere, a to je ukidanje subvencija. Podsjećam da smo regulirali znatno nižu cijenu struje, da ne govorim oplinu i naftnim derivatima. Sve nadležne službe primaju veliki broj pritužbi građana. Tržište aposlutno da, ali odgovornost u ovakvim situacijama i društvena solidarnost su elementi koji se ne mogu zaobići. zato ćemo od nadležnih tijela čuti što se sve poduzima, a oni če još intenzivnije krenuti u nadzore i djelovati prema onima koji se  ne ponašaju sukladno zakonu”, poručio je predsjednik Vlade s današnje sjednice.