Izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa u javnom savjetovanju

Izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa bi se trebao poboljšati sustav kontrola, uvode se strože sankcije i proširuje se krug dužnosnika koji moraju objaviti podatke o svojoj imovini

18
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u srijedu u javno savjetovanje izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Izmjenama bi se trebao poboljšati sustav kontrola, uvode se strože sankcije i proširuje se krug dužnosnika koji moraju objaviti podatke o svojoj imovini. Javno savjetovanje će trajati 30 dana.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica tvrdi kako će izmjene Zakona osnažiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kroz širenje nadležnosti, jačanje kapaciteta i unapređenje postupaka koje Povjerenstvo provodi.

“Postupak pred Povjerenstvom bit će brži, transparentniji i učinkovitiji”, tvrdi ministar Malenica.

Širi se krug obveznika Zakona o sprečavanju sukoba interesa

“Oko tisuću novih obveznika ovog zakona morat će transparentno objaviti podatke o svojoj imovini, a nakon isteka svog mandata neće se moći 18 mjeseci zaposliti na upravljačkim funkcijama u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su na njima obavljali nadzor ili su regulirali njihovo djelovanje”, rekao je ministar Ivan Malenica. Trenutno je ograničenje 12 mjeseci.

Izmjenama Zakona krug obveznika širi se na predsjednike i članove uprava trgovačkih društava kojima je država većinski vlasnik ili društava kojima je osnivač trgovačko društvo kojemu je država većinski vlasnik. Isto vrijedi za predsjednike i članove uprava društva kojima su većinski vlasnici jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave ili su njihovi osnivači u većinskom vlasništvu jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave.

To su, između ostalih, predsjednici i članovi uprava HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i FINA-e, ravnatelji zdravstvenih ustanova, ravnatelji HRT-a, HAKOM-a i Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije.

Predloženim izmjenama Zakona obuhvaćeno je i oko sedam tisuća članova predstavničkih tijela lokalne samouprave.

Pojam poslovnog odnosa prema prijedlogu obuhvaća sva primanja obveznika, a ne samo primanja vezano uz javnu dužnost, dakle i najam, i kupoprodaju, i zakup.

Minimalna kazna za kršenje odredaba Zakona bit će 4000 kuna, a maksimalna 40.000 kuna.

“Ne mogu reći da nema određenih iskoraka u ovom zakonu, međutim ono što je nama kao Povjerenstvu bitno je da ne postoji iskorak u dijelu prevencije koji je izuzetno bitan. Jest, mi dobivamo puno novih dužnosnika, ali gubimo neke mogućnosti postupanja što ne smatramo korak unaprijed. Štoviše, nekim odredbama napravljen je korak unazad”, rekla je o predloženim izmejnama Zakona predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.