Još dva dana za prijavu na program stipendiranja Za žene u znanosti

Natječaj je namijenjen hrvatskim znanstvenicama iz područja prirodnih znanosti. Izborno povjerenstvo odlučit će o četiri dobitnice stipendija u pojedinačnom iznosu od 5000 eura u kunskoj protuvrijednosti

16
Za žene u znanosti
[Izvor_Shutterstock / mpr]

Još samo dva dana otvorene su prijave za Nacionalni program stipendiranja “Za žene u znanosti” kojim L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija podupiru i nagrađuju izvrsnost u znanstvenom radu. Natječaj je namijenjen hrvatskim znanstvenicama iz područja prirodnih znanosti, a prijave završavaju 8. prosinca.

Nakon toga će Izborno povjerenstvo odlučiti o četiri dobitnice stipendija u pojedinačnom iznosu od 5000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Svi detalji o prijavi na natječaj dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

L’Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija u sklopu Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti” do sada su nagradili 58 hrvatskih znanstvenica, čiji je predani akademski rad obogatio hrvatsku, ali i svjetsku znanstvenu zajednicu. Stipendistice svake godine odabire Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od renomiranih predstavnika hrvatske akademske zajednice na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem.

Nacionalni program stipendiranja nastao je po uzoru na međunarodni program “For Women in Science” koji se provodi već više od 20 godina, a osnovan je s ciljem promjene cjelokupne percepcije uloge žena u znanosti, ali i u društvu u cjelini.

Prema Znanstvenom izvještaju UNESCO-a za 2021. žene su i dalje nedovoljno zastupljene na najvišim znanstvenim razinama dok samo 33 posto istraživača diljem svijeta čine žene.

Na području umjetne inteligencije (AI), jednog od najnaprednijih područja istraživanja, žene su zastupljene sa svega 22 posto. Zabrinjavajuća činjenica je što među dobitnicima Nobelove nagrade za 2021. nema niti jedne žene dok od osnivanja Nobelove nagrade 1901., ukupan udio žena među dobitnicima iznosi samo 4 posto.

Globalni festival za ravnopravniji položaj žena u znanosti

Kako bi se raspravile teme o nedovoljnoj zastupljenosti žena na vodećim pozicijama u znanosti, ali i predstavile neke od najinspirativnijih svjetskih znanstvenica, Fondacija L’Oréal i UNESCO 7. prosinca organiziraju globalni festival “Za žene u znanosti”. Riječ je o jedinstvenom događaju na kojem će 40 sudionica iz čitavog svijeta govoriti o svojim karijerama i znanstvenim uspjesima, a panel rasprave i intervjui moći će se pogledati u svim dijelovima svijeta putem službene digitalne platforme events.forwomeninscience.com.

Ovaj festival u fokus stavlja potrebu za izjednačavanjem uloge znanstvenica s onom koju imaju znanstvenici. Iako je koronakriza pozitivno utjecala na osvještavanje javnosti o ženskim pravima u svim područjima pa tako i u znanosti, pandemija i lockdown ipak su naglasili postojeće nejednakosti u znanstvenom svijetu i produbile jaz između spolova.

Znanstvenice i istraživačice nisu dovoljno zastupljene u medijima i ne sudjeluju dovoljno u donošenju važnih odluka unatoč tome što mnoge od njih neumorno rade na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Ne samo da su odigrale važnu ulogu u širenju novih korisnih znanstvenih spoznaja o virusu, već su i pridonijele liječenju oboljelih te razvoju cjepiva stoga je krajnje vrijeme da se njihovi glasovi napokon čuju i uvaže, što će sada biti moguće zahvaljujući važnom globalnom festivalu “Za žene u znanosti”.

>>Na Ruđeru znaju kako gelirana zdrava ulja mogu zamijeniti palminu mast