Končar bilježi pad prihoda

Grupa Končar u 2017., prema procjeni Uprave, ostvarit će konsolidirani prihodi od prodaje u iznosu od 2,76 milijardi kuna. Također, poslovnu 2017. obilježio je rast prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu

157
Grupa Končar u 2017.
HE Brežice

Prihodi Grupe Končar u ovoj će godini zabilježiti pad od otprilike 2,8 posto što je slabije od plana, ali to neće utjecati na dobit tvrtke, kazao je na godišnjem druženju s predstavnicima medija predsjednik Uprave Darinko Bago. Pojasnio je kako je pad prihoda uzrokovan blokadom nekoliko ugovora, čija je realizacija pomaknuta za 2018. i sljedeće godine, a među njima je i posao izgradnje hidroelektrane Vranduk.

„Končar je sa Strabagom i Elektroprivredom BiH krenuo u izgradnju hidroelektrane Vranduk, projekta vrijednog 57 milijuna eura. Budući da je u međuvremenu Strabag zatražio izlazak iz konzorcija, rješenje za nastalu situaciju se još uvijek traži“, naglasio je Bago.

Izvoz 1,5 milijardi kuna

Grupa Končar u 2017., prema procjeni Uprave, ostvarit će konsolidirani prihodi od prodaje u iznosu od 2,76 milijardi kuna. Također, poslovnu 2017. obilježio je rast prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu. Prodaja u izvozu procjenjuje se na 1,512 milijardu kuna što je 7,4 posto više nego 2016..

Među najvažnije poslovne događaje u 2017. u Končaru ubrajaju revitalizaciju crpne hidroelektrane CHE Fužine, završetak radova te puštanje u probni rad agregata A na hidroelektrani HE Gojak, kao i elektro-postrojenja agregata B i C na hidroelektrani HE Ozalj 1. U Sloveniji je u rad puštena Hidroelektrana HE Brežice za koju je Končar proizveo, isporučio i montirao tri generatora, a u u Zambiji je završena obnova hidroelektrana HE Mulungushi i HE Lunsemfwa.

Za kupca HŽ Putnički prijevoz modernizirane su lokomotive serije 1142 s nizom suvremenih tehničko-tehnoloških rješenja.

Digitalna transformacija

Končar će godinu završiti 3644 zaposlena što je jednako kao i krajem 2016., ali se istovremeno povećao iznos koji izdvajamo za plaće“, napomenuo je Bago dodavši kako je rast plaća posebno potaknut boljim primanjima zaposlenih u IT odjelima tvrtke.

Tvrtka je, kako je rečeno, započela Program digitalne transformacije, sastavljen od niza projekata koji će promijeniti načine poslovanja u ključnim segmentima i proizvodnim cjelinama.

Grupa Končar u sljedećoj godini planira rast prihoda od 11 posto, pri čemu bi prihodi s domaćeg tržišta trebali rasti 9 posto, a prihodi iz inozemstva 13 posto u odnosu na procjenu ostvarenja u ovoj godini.