Požurite s prijavama za bespovratna EU sredstva

Do samog kraja prosinca mikro, mali i srednji poduzetnici se mogu prijaviti primjerice na natječaj Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu. Na raspolaganju su im bespovratna sredstva i to najmanje 760.000 kuna, a najviše 7,6 milijuna kuna

364
Izvor: Pixabay

Do kraja godine za poduzetnike su otvorena još tri natječaja iz fondova i programa Europske unije, kazala je Sanja Fišer, voditeljica Službe za programiranje, praćenje i evaluaciju programa Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na Forumu „EU fondovi za europsko poduzetništvo“.

Do samog kraja prosinca mikro, mali i srednji poduzetnici se tako mogu prijaviti na natječaj Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu. Na raspolaganju su im bespovratna sredstva i to najmanje 760.000 kuna, a najviše 7,6 milijuna kuna.

Podržavaju se projekti usmjereni ka novim proizvodima i uslugama s višom i visokom dodanom vrijednošću koji imaju pozitivan učinak na poslovne rezultate i rast poduzeća te s tržišnim potencijalom na međunarodnoj razini.

Bespovratna EU sredstva za certifikaciju

Drugi je natječaj Certifikacijom proizvoda do tržišta (otvoren je do 29.12.2017.) na kojem je minimalni iznos bespovratnih sredstava 20.000 kuna, a pojedinom se poduzetniku može dodijeliti najviše milijun kuna. Cilj je natječaja pridonijeti aktivnostima poduzetnika da dokazom kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti svojih proizvoda osiguraju preduvjete za povećanje izvoza i ukupne konkurentnosti.

Na natječaju Internacionalizacija poslovanja MSP-ova poduzetnici se mogu prijaviti za najmanje 100.000, a najviše milijun kuna. Cilj je povećati sposobnost hrvatskog gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima te pridonijeti povećanju udjela MSP-ova u ukupnom izvozu roba i usluga poboljšanjem uvjeta za njihov rad u međunarodnom okruženju.

Natječaji u 2018.

Što se tiče natječaja koji bi mogli biti objavljeni sljedeće godine, Fišer je napomenula kako će već tijekom prosinca biti objavljen natječaj Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta za koji je iz EU sredstava predviđena alokacija u iznosu od 200 milijuna kuna. Na ovaj će se natječaj poduzetnici moći prijavljivati tek od kraja ožujka sljedeće godine.

U prvom kvartalu sljedeće godine trebali bi biti objavljeni natječaji za podršku poduzećima u zadovoljavanju norma i certificiranju sustava upravljanja (vrijedan 22,8 milijuna kuna) te za podršku poduzećima u stjecanju znakova kvalitete. Za potonji je određena alokacija od 7,6 milijuna kuna EU sredstava, a bit će proveden podjelom vaučera.

Natječaj za dodjelu sredstava za unapređenje poslovanja mikro te malih i srednjih poduzeća uvođenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) vrijedan 15 milijuna kuna također bi trebao biti objavljen u prvom kvartalu.

Kvaliteta i inovacije

Dodatno, do kraja ožujka objavit će se natječaji za dodjelu inovacijskih vaučera za suradnju s visokoobrazovnim institucijama i istraživačkim organizacijama te poziv povezan s dodjelom oznake kvalitete Pečat izvrsnosti.

Oznaka kvalitete dodjeljuje se prijedlozima za financiranje projekata podnesenima u okviru okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

„Krajem godine, odnosno u četvrtom kvartalu, trebao bi biti objavljen natječaj Inovacije u područjima S3 za komercijalizaciju novih proizvoda“, zaključila je Fišer.