Zagreb odabran za pilot projekt dekarbonizacije ozelenjavanjem dvorišta

"Kada smo slagali ovaj poziv, prije svega nam je na pameti bio zagrebački Donji grad, gdje su uglavnom stambene zgrade i gdje su uglavnom suvlasnici", objasnio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

37
Net Zero Cities - Zagreb pješačke zone
izvor fotografije: Grad Zagreb

Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj, i jedan od 26 europskih gradova, kojem su iz europskog programa Horizon Europe odobrena sredstva za testiranje inovacija za brzu dekarbonizaciju u okviru platforme Net Zero Cities. Zagrebački pilot projekt temelji se oživljavanju i ozelenjavanju gradskih dvorišta. O dvorištima koja će ući u program bit će odlučeno putem javnog poziva, rekao je za Radio Sljeme zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Zelena infrastruktura

“Ozelenjivanje nam je jako važno, ne samo zbog ambijentalnih kvaliteta grada, zbog ugodnije klime, nego želimo dostići nešto što se u stručnim krugovima zove zelena infrastruktura. Dugoročni iobići u sjeni stabala. Kada smo slagali ovaj poziv prije svega nam je na pameti bio zagrebački Donji grad, gdje su uglavnom stambene zgrade i suvlasnici”, objasnio je zamjenik gradonačelnika.

Vrijednost projekta je oko 600 tisuća eura, a grad će ga provoditi u suradnji s Agronomskim fakultetom, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i organizacijom civilnog društva ODRAZ (Održivi razvoj zajednice).

Net Zero Cites – pilot gradovi

Uz Zagreb u pilot program Net Zero Cites ušli su Aarhus i Kopenhagen u Danskoj, Bukurešt u Rumunjskoj, Espoo i Lappeenranta u Finskoj, Stockholm, Helsingborg, Gävle i Lund u Švedskoj, Lisabon i Porto u Portugalu, Lyon i Marseille u Francuskoj, Riga u Latviji, Oslo i Trondheim u Norveškoj, Ioannina u Grčkoj te Eilat u Izraelu. Ovi gradovi dobili su potpore u iznosu 500 – 600 tisuća eura.

Košice i Bratislava (Slovačka) te Pecs i Miskolc (Mađarska) dobili su po milijun eura za zajednički projekt dvaju gradova, dok je Klagenfurtu (Austrija), Gozou (Malta) i Vilniusu (Litva) za zajednički projekt odobreno 1,5 milijuna eura. Nositelji projekta su Košice, Pecs i Klagenfurt.

Bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 15 milijuna eura dodijeljena su za raznovrsne pilot projekte: od elektrifikacije, izgradnje i energetske tranzicije do novih metoda sudjelovanja građana u borbi protiv klimatskih promjena i razvoja boljih sustava upravljanja.

Pilot gradovi će tijekom dvogodišnjih pilot projekata imati podršku stručnjaka i priliku da uče od drugih gradova. Rezultati i stečeno znanje tijekom pilot-projekata dijelit će se s gradovima koji nisu odabrani za sudjelovanje u pilot-programu – umnožavajući tako utjecaj programa na nastojanja europskih gradova da postanu klimatski neutralni.