Plenković potvrdio: Novi ministar zdravstva bit će Vili Beroš

N1 televozija objavila je, pozivajući se na neslužbene izvore u Vladi, da će novi ministar zdravstva biti sadašnji pomoćnik ministra.

133
Vili Beroš

N1 televozija objavila je, pozivajući se na neslužbene izvore u Vladi, da će novi ministar zdravstva biti sadašnji pomoćnik ministra Vili Beroš.

“O, pa mediji su to doznali prije mene”, odgovorio je Beroš novinaru televizije N1 koji je od njega tražio da potvrdi neslužbenu informaciju . “Ja to još uvijek ne znam i ne mogu vam ništa reći o tome u ovom trenutku”, poručio je Beroš nakon što je izašao iz zgrade Vlade gdje je razgovarao s premijerom Plenkovićem.

Oko 15.30 predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se medijima i potvrdio da će za novog ministra zdravstva predložiti izvanrednog profesora dr. Vilija Beroša. Rekao je da je riječ o čovjeku koji dobro poznaje sustav jer je već oko dvije godine pomoćnik ministra zdravstva te da brzo može preuzeti dužnost.

Dr. Vili Beroš je neurokirurg. Rođen je 13. prosinca 1964. u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Jelsi na Hvaru. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1989. godine s prosječnom ocjenom 4,83.

Obvezni pripravnički staž obavio je u Kliničkoj bolnici „Sestre milosrdnice“, a državni stručni ispit položio je 1990. godine u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba. Kako je razvio zanimanje za neurokirurgiju, još kao apsolvent je tijekom pripravničkog staža volontirao na Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“, gdje je 1990. imenovan znanstvenim pripravnikom.

Karijera

Dvije godine kasnije dobio je specijalizaciju iz neurokirurgije u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“. Specijalistički ispit položio je 1998. godine te je stekao naziv specijaliste neurokirurga. Od tada radi kao specijalist neurokirurg u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“.

Poslijediplomski doktorski studij upisao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja molekularne biologije. Na istom fakultetu u lipnju 2006. godine obranio je doktorsku disertaciju naslovom:“Promjene tumor supresorskog gena APC u tumorima središnjeg živčanog sustava” pod mentorstvom prof. dr. sc. Nives Pećine-Šlaus i stekao akademsku titulu doktora prirodnih znanosti.

U znanstvenog suradnika u znanstvenom području Biomedicine i zdravstva – polje kliničke medicinske znanosti promoviran je 2008. godine, a 2012. promoviran je u višeg zdravstvenog suradnika.

Od 2008. Vili Beroš je docent u znanstvenom području biomedicinskih znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2012. postaje izvanredni profesor.

Bivši je pročelnik Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi, Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Dopredsjednik je Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju. U više navrata boravio je na stručnom usavršavanju u inozemnim neurokirurškim ustanovama.

Sudjelovao je u pisanju sedam znanstvenih i stručnih knjiga koje su se bavile tematikom bolesti kralježnice, neurokirurškom onkologijom i neurokirurškim liječenjem tumora, a objavio je i niz znanstvenih radova u stručnim časopisima. Stalni je sudski vještak iz područja medicine – neurokirurgije.

Beroš je suradnik u nastavi na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.