Preminuo Petar Tutavac, tvorac popularnih keksa Domaćica i Plazma

Petar Tutavac bio je prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji, a keksi "Domaćica", koji su još uvijek u Krašovu asortimanu, bili su njegov diplomski rad i prvijenac u konditorskoj industriji

103
Petar Tutavac

Petar Tutavac, tvorac popularnih keksa Domaćica i jedan od autora recepture Plazma keksa, preminuo je u 88. godini života.

Tutavac je stvorio brojne slastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi, objavio je Jutarnji list

Rođen je 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas općina Slivno). U dobi od trinaest godina je završio pletarski zanat u Opuzenu te je postao KV radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio kruh, no 1949. preko sindikata se javio na tečaj za keksara koji je raspisala tvornica “Josip Kraš”. Tako su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat i postali prvi školovani keksari u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon odsluženja vojnog roka zaposlio se u “Krašu”. Uz rad je pohađao višu “Krašovu” školu za inženjera konditora u proizvodnji.

“Kraš” je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega”, prisjetio se Petar Tutatvac lani u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Keksi “Domaćica” bili su njegov diplomski rad i prvijenac u konditorskoj industriji. Taj keks kasnije je doživio različite varijacije, ali osnova je ostala onakva kakvu je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu dalekih pedesetih godina prošlog stoljeća

Kasnije je sudjelovao u osnivanju tvornice keksa “Bambi” u Požarevcu.

“Radeći na proizvodnji dječjeg keksa sa sojinim brašnom za školske kuhinje, razmišljao sam o novom proizvodu koji bi bio nešto sasvim novo u pogledu sastojaka i veće nutritivne vrijednosti. Ideju sam upotpunio saznanjima iz američke stručne literature, a usavršavanjem i izmjenama u recepturi talijanskog keksa ‘Plasmon’ došao sam do originalnog proizvoda s dodacima vitamina, minerala i kombinacijom bjelančevina životinjskog i biljnog podrijetla. Tako je nastala ‘Plazma’, na kojoj su odrastale generacije”, ispričao je za “Slobodnu” Tutavac.

“To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se dijelilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom ‘Bambi tehnologije’. Uvijek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svjetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam sretan čovjek”, rekao je Petar Tutavac u svom posljednjem razgovoru za medije.