Promet u trgovini na malo raste najbrže od kolovoza 2007.

Realna godišnja stopa rasta s 4,3 posto, koliko je iznosila u travnju, ubrzala je u svibnju na 7,9 posto dok je nominalan rast u odnosu na svibanj 2017. iznosio 9,9 posto

83
Promet u trgovini na malo

Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju je nastavljen rast prometa u trgovini na malo i to ubrzanom dinamikom. Naime, realna stopa rasta na godišnjoj razini najviša je od kolovoza 2007. Tako je prema kalendarski prilagođenim podacima realna godišnja stopa rasta s 4,3 posto, koliko je iznosila u travnju, ubrzala na 7,9 posto dok je nominalan rast u odnosu na svibanj 2017. iznosio 9,9 posto, navode analitičari RBA u svojoj analizi.

Snažnije stope rasta na godišnjoj razini pri tome su podržane i solidnim stopama rasta na mjesečnoj razini. U odnosu na travanj ove godine (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) promet je u svibnju, uz nominalan rast od 5,1 posto, bio realno viši za 4,8 posto pri čemu je, promatrajući nominalne indekse prometa od trgovine na malo prema trgovačkim strukama snažnijem rastu na mjesečnoj razini najviše pridonio rast u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama (16,2%) s udjelom u ukupnoj strukturi od gotovo 36 posto.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima, zabilježen je nominalni i realni rast na godišnjoj razini za 9 posto odnosno 7,1 posto dok je u odnosu na prethodni mjesec promet u trgovini na malo bio nominalno viši za 10,5 posto (9,8% realno).

Snažan rast u svim djelatnostima

Ubrzavanje godišnje stope rasta u svibnju (prema kalendarski prilagođenim indeksima prometa prema pretežitoj djelatnosti poslovnih subjekata) podržano je snažnijim stopama rasta u svim djelatnostima. Tako je u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima realan rast prometa iznosio 10 posto, u trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima 6 posto, u trgovini na malo osim trgovine motornim vozilima i motociklima 7,7 posto te trgovini na malo, osim specijaliziranih trgovina motornim gorivima i mazivima 7,6 posto.

Ubrzavanje godišnjih stopa rasta u ovoj godini pridonijelo je kumulativnom rastu u prvih pet mjeseci pa je tako u razdoblju od siječnja do svibnja realan promet u trgovini na malo viši za 4,4 posto (nominalno 5,4%). Rastu prometa u trgovini na malo u prvih pet mjeseci pridonijele su i dvoznamenkaste godišnje stope rasta prodaje novih automobila u prva četiri mjeseca te nastavak rasta u svibnju po stopi od 7,8 posto.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo podržan je pozitivnim pokazateljima s tržišta rada, odnosno rastom zaposlenosti (uz pad nezaposlenosti) te rastom nominalnih i realnih plaća. Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja.

U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanja o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednji podaci koji ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti (iz podataka na temelju transakcija). Podržani navedenim kretanjima solidan rast bilježe i pokazatelji poslovnog optimizma u trgovini i uslugama te pokazatelji pouzdanja i povjerenja potrošača.