Deset milijuna kuna za brdsko-planinska područja

Bespovrtna sredstva su namijenjena otklanjanju šteta nastalih na infrastrukturnim građevinama uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja kao što su sanacija klizišta, odrona, šumskih puteva i slično

103
brdsko-planinska područja

U četvrtak, 5. srpnja, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je s korisnicima ugovore za 28 projekata ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima u sanaciji infrastrukturnih projekata.

Cilj spomenutog programa je pomoć jedinicama lokalne samouprave pri otklanjanju šteta nastalih na infrastrukturnim građevinama uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja kao što su sanacija klizišta, odrona, šumskih puteva i slićno, što će doprinijeti održivosti razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva.

“Ravnomjerni razvoj svih područja Republike Hrvatske jedan je od naših najvažnijih ciljeva, pa je tako tijekom 2017. i 2018. godine Ministarstvo u regionalni razvoj uložilo ukupno 705 milijuna kuna. To je tri puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012.-2015. godine kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna“, naglasila je ministrica Žalac.

Novi zakoni o brdsko-planinskom i potpomognutim područjima

Prilikom potpisivanja ugovora ministrica Žalac najavila je prijedloge novog Zakona o brdsko-planinskim područjima te Zakona o potpomognutim područjima koji imaju za cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala kako potpomognutih, tako i brdsko-planinskih područja, pridonijeti njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić te zahvalio na suradnji s Ministarstvom i iznimnom trudu u cilju razvoja brdsko-planinskih i potpomognutih područja.

Najveća sredstva odobrena su Gradu Delnicama i Općini Ranna Gora, po 800 tisuća kuna za sanaciju nerazvstanih cesta.Općina Đurmanec također je dobila 800 tisuća kuna, ali za tri projekta sanacije klizišta. Grad Vrbosko dobio je za sanaciju cesta 750 tisuća kuna, a Ogulin 650 tisuća kuna.

Općini Lobor za dva projekta sanacije prometne infrastrukture odobreno je ukupno 650 tiusća kuna, a Općini Radoboj za projekte sanacije prometnica i klizišta po 300 tisućs kuna. Općini Ljubešćica za tri projekta – sanaciju prometnica, izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta te sanaciju klzišta – odobreno je ukupno 700 tisuća kuna.

Po 500 tisuća kuna odobreno je  Općini Kaptol, Gradu Lepoglavi i Gradu Čabru, 410 tisuća kuna dobio je Grad Skrad (2 projekta), a Grad Vrgorac i općina Bistra (2 projekta) dobili su po 400 tisuća kuna. Iznose do 300 tisuća kuna dobili su Grad Buzet te općine Jesenje, Novi Golubovec, Lokve i Mrkopalj,