Rekordno poskupljenje goriva – Ćorić najavio nove poteze Vlade

"Vlada će ovom porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici u četvrtak. Uredbe se prije svega tiču umješavanja biogoriva. Tako ćemo distributerima omogućiti da vijena padne prosječno za 50 lipa", rekao je ministar Ćorić

37
[Izvor: Pixabay]

Od ponoći se litra eurosupera 95 na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po cijeni od 13 kuna, dok je cijena litre dizela 13,91 kunu. Poskupljenje je nešto manje u odnosu na razine s kojima se špekuliralo u najavama, ali riječ je o rekordnom poskupljenju: litra eurosupera 95 skuplja je za 82 lipe, a litra dizela za 1,40 kuna. Spremnik benzina od 50 litara danas je skuplji za 41 kunu, spremnik dizela za 73 kune, autoplina za 9 kuna.

Premium dizelska goriva prodaju se cijeni oko 15 kuna po litri, dok su premium benzini od 13,67 kuna po litri na više.

“Vlada će ovom porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici u četvrtak. Uredbe se prije svega tiču umješavanja biogoriva. Tako ćemo distributerima omogućiti da vijena padne prosječno za 50 lipa. Očekujemo učinke našeg poteza u narednim tjednima, kada se tome prilagode. Ova uredba vrijedit će do kraja godine”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Želim naglasiti da je jučerašnji dan i početak prošlog tjedna donio smanjenje cijena nafte i ako se to smanjenje nastavi u narednim danima. Sljedeći tjedan trebao bi donijeti značajno smanjenje cijena naftnih derivata na hrvatskom tržištu”, dodao je Ćorić.

Kako bi ublažila rast cijena, Vlada je prošlog tjedna ograničila maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva. Tako dodatno relaksiramo tržište naftnih derivata u Hrvatskoj