Rijeka povećava paušale izjamljivačima i stopu poreza na dohodak

Umjesto 60 eura, iznajmljivači će po krevetu plaćati 199 eura, a porez na kuće za odmor povećava se s 1,99 eura na 5 eura po četvornom metru

78
[Foto: Točka na i media]

Rijeka od iduće godine povećava paušale privatnim iznajmljivačima i stopu poreza na dohodak na 22,4 posto. Umjesto 60 eura, iznajmljivači će po krevetu plaćati 199 eura, a porez na kuće za odmor povećava se s 1,99 eura na 5 eura po četvornom metru.

To će Gradskom vijeću predložiti riječki gradonačelnik Marko Filipovć, koji tumači da je riječ o mjerama kompenzacije Vladine odluke o ukidanju prireza.

“Ukidanje prireza znači da će prihodi proračuna Grada Rijeke biti manji za 12 milijuna eura. Predložit ću Gradskom vijeću, a prije toga će odluke ići u javno savjetovanje, da niža stopa poreza na dohodak iznosi 22,4 posto. Ona je dobivene jednostavnom računicom, tako da je sadašnja stopa od 20 posto uvećana za prirez od 12 posto.

Objasnio sam što to znači na prosječnoj bruto plaći zapsolenoga u Rijeci s dvoje izdravane djece. Naime, i s ovim kompenzacijskim mjerama ta plaća bi trebala rasti za 31 euro mjesečno, odnono na godišnjoj razini za više od tristo eura”, objasnio je gradonaćelnik Filipović.