Šibenik na Poljani dobiva suvremeni središnji gradski trg

Projekt kojim će Šibenik umjesto parkirališta na Poljani dobiti suvremeno uređen trg s podzemnom garažom vrijedan je gotovo 60 milijuna kuna

202
Šibenik Poljana

U Šibeniku se privodi kraju 60 milijuna kuna vrijedan europski projekt izgradnje podzemne garaže, svojevrsnog logističkog centra za povijesnu gradsku jezgru. Osim 256 parkirnih mjesta u garaži, ovim projektom Šibenik će na Poljani umjesto parkirališta dobiti reprezentativan središnji trg koji će suvremenim dizajnom odražavati značaj građevina koje ga okružuju, poput Gradske knjižnice koju je projektirao rođeni Šibenčanin, arhitekt Ivan Vitić, Kazalište te ulaz u staru gradsku jezgru.

Dodani problem bio je što Poljanu na sjevernom dijelu omeđuje jaka prometnica, tumači arhitektica i autorica projekta Pavla Šimetin.

Rješenje problema, nadstrešnica i ulaz u garažu, nadahnuti su zgradom Knjižnice, remek djelom arhitekta Vitića, a kazalištu u čast na trgu je podignuto gledalište ispod kojeg je garaža.

“Cilj nam je bio da glavni gradski trg vratimo pješacima te da počnemo rješavati jedan od glavnih komunalnih problema, a to je parking”, rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Radovi su počeli prije dvadeset mjeseci, a završeni bi trebali biti uskoro, krajem lipnja, kada bi Poljanom trebali šetati građani i posjetitelji Šibenika.