Snažna oluja poharala Istru i Kvarner – najteže stradao Novigrad

Stradao je centar grada, stradala je jedna crkva, obiteljske kuće i jako je nastradao autokamp Sirena koji se nalazi u neposrednoj blizini samog grada, rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos

34
[Ilustracija: Pixabay]

Snažno nevrijeme koje je u petak stiglo iz Italije u Hrvatskoj je zahvatilo Istru i Kvarner. Najveća šteta je u Poreču i Novigradu. U novigradskom kampu je nekoliko osoba ozlijeđeno, a jedna osoba je nestala s jedrilice. Potraga je u tijeku.

“To je preuzela Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru. Brod lučke kapetanije Sv. Vid preuzeo je u tegalj izletnički brod koji je ostao bez pogona kod otoka Cresa i oteglio je brod u Cres. Druga brodica koja je zapela u kanalu kod Smokvice je spašena”, rekao je Tomislav Marević iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

O stanju u Novigradu izvijestio je gradonačelnik Anteo Milos: “Stradao je centar grada, stradala je jedna crkva, obiteljske kuće i jako je nastradao autokamp Sirena koji se nalazi u neposrednoj blizini samog grada. Vjerujemo da će biti tjedan dana posla na sanaciji. Osim onoga što je palo, ima puno stabala koja su oštećena i koje treba otkloniti”.

“Materijalna šteta je velika, pale su desetina stabala. To su velika stabla, pretežno crnogorica. U aurtokampu Sirena je sve ukrižano na autoprikolice i automobile, Angažirane su odmah vatrogasne snage”, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Nevrijeme je poharalo i Primorsko-goransku županiju. Od količine kiše u Rijeci su se izdigli šahtovi na ulicama kojima su se slijevale bujice. Na kontejnerskom terminalu Brajdici srušena je dizačica pokraj broda koji je bio na terminalu.

U tri sata nakon nevremena riječki vatrogasci intervenirali su najmanje stotinjak puta, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac. Materijalna šteta sanirat će se tjednima.