Uvoz svinja upitne kvalitete prijeti katastrofom za svinjogojsku proizvodnju u RH

Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a danas, kada je sezona najveće potrošnje mesa, ne možemo ni tih 50 posto prodati po tržnim cijenama, ističu iz Hrvatske udruge proizvođača svinja

178
Uvoz svinja

Tržište svinja u Hrvatskoj se protekli tjedan srušilo, mesne industrije u RH smanjile su narudžbe svinja sa domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje. Razlog je poplava jeftinih svinja po niskim cijenama od 0,8 do 0,9 eura dovezenih u Hrvatsku. Ta cijena je 20 do 30 posto niža nego u zemljama iz kojih dolaze. Iz Hrvatske udruge proizvođača svinja ističu da se uvoz svinjskog mesa i dalje pojačava te cijene u trgovačkim lancima drastično padaju.

Nabavne cijene po kojima nam ulazi meso upozoravaju na ozbiljan problem. Ako se meso rasprodaje ispod tržnih kriterija mora postojati neki razlog. Mi sumnjamo da je ovo meso sumnjivog roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti, navodi se u priopćenju Hrvatske udruge proizvođača svinja.

„Još jedan ozbiljan zdravstveno javni problem na koji smo upozoreni je uvoz prasadi za klanje. Po našim informacijama uvoze se prasad težina oko 20 kg koja su starosti oko 60 dana. Tražimo provjeru ovih navoda jer ako je doista tako velika je mogućnost da se uvoze prasad koja se nalaze pod karencom. Na velikom broju farmi s industrijskom proizvodnjom koristi se opasan kokcidiostatik koji ima karencu 77 dana. Primjenjuje se na prasadi starosti do 7 dana, pa na tržište za klanje prasad može ići tek nakon 85-90 dana starosti a tada su i težine prasadi puno veće od 20 kg“, kazao je predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac.

Zahtjevi Hrvatske udruge proizvođača svinja

Zbog svih navedenih problema na tržištu Hrvatska udruga proizvođača svinja od Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede i Tržne inspekcije zahtjeva da poduzmu hitne mjere:

  • Izvršiti provjeru uvoza živih svinja za klanje: izvršiti procjenu rizika za zdravlje svinja u RH i zabraniti uvoz iz zemalja koje imaju ASK (Afrička svinjska kuga) ili transportni putevi prolaze kroz te zemlje. Koliko je ASK kao bolest opasna potvrđuju i zemlje koje su zabranile uvoz mesa iz tih zemalja.
  • Izvršiti provjeru uvoza živih svinja za klanje sa aspekta kvalitete i prisutnosti rezidua u mesu uvezene prasadi te po potrebi dodatnom dokumentacijom pri uvozu zaštititi zdravlje naših potrošača.
  • Izvršiti pojačane kontrole uvezenog mesa na kvalitetu, rokove i uvjete trajanja te zdravstvene ispravnosti i poduzeti radnje da se zaštiti javno zdravlje.
  • Izvršiti provjeru narušavanja tržišta i uvjeta trgovanja s obzirom na dampinške cijene i rasprodaju mesa u RH.
  • Tražimo hitne mjere sanacije stanja na tržištu zbog pada prihoda od 2.9.2020. te da se ova šteta u minimalnom iznosu od 70 milijuna kuna nadoknadi do kraja godine. Danas se gubitak po tovljeniku povećao na 20 eura, a po prasetu 10 eura u protivnom će se svinjogojska proizvodnja drastično smanjivati.

„Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a danas kada je sezona najveće potrošnje mesa ne možemo ni tih 50 posto prodati po tržnim cijenama. Korona kriza trebala nas je osvijestiti o stanju u hrvatskom agraru i pokazati kakva nam je poljoprivredna suverenost i samodostatnost , te koliko je poljoprivreda važna za opstanak RH, proizvodnje i života u ruralnim područjima. Vlada RH stoga ne smije stvari prepustiti slučaju nego je nužna hitna akcija“, naglašavaju u Udruzi.