Vlada predstavlja paket mjera za ublažavanje rasta cijena

Nagađa se da bi stopa PDV-a na plin mogla biti snižena na 13 posto, uz mogućnost dodatnog sniženja na najnižu stopu od 5 posto., te da bi mogla biti snižena stopa PDV-a za neke osnovne prehrambene proizvode s 13 na 5 posto

97

U 10 sati u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljen Vladin paket mjera za ubklažavanje rasta cijena energenata i drugih osnovnih proizvoda. Predsjednik Vlade u utorak nije htio potvrditi da će se smanjiti PDV na plin, niti da će se povećati iznos vaučera za plaćanje utrošene energije ili da će se proširiti krug onih koji imaju pravo na te vaučere.

No, savjetnik predsdjednika Vlade Zvonimirom Savićem prije nekoliko dana gostujući na RTL-u okvirno je predstavio o kakvim je mjerama riječ. Savić je potvrdio da će mjere uglavnom biti usmjerene na najugroženije građane.

Vladin paket ići u tri smjera: vaučeri za siromašne građane će biti većeg iznosa od trenutnih 200 kuna, proširit će se broj korisnika vaučera. Pravo na vaučere imalo oko 90 tisuća obitelji. Do sada je vaučere koristilo 64 tisuće obitelji. Pravo na vaučere mogli bi dobiti i poduzetnici.

Nagađa se da bi stopa PDV-a na plin mogla biti snižena na 13 posto, uz mogućnost dodatnog sniženja na najnižu stopu od 5 posto. Stopa PDV.a za potrošnju električne energije već je ranije snižena na 13 posto i to se za sada neće mijenjati, ali HEP bi trebao smanjiti dio naknada.

Špekulira se da bi stopa PDV-a za neke osnovne prehrambene proizvode – jaja, brašno, šećer, mlijeko i slično – mogla biti smanjena s 13 na 5 posto. Najniže oporezivi proizvodi će ostati na pet posto PDV-a.

Mjere su predstavljene koalicijskim partnerima, a nakon sastanka potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je kako paket obuhvaća “pomoć i gospodarstvu, i svim građanima”, posebno onima koji su socijalno ugroženi, a jedan dio mjera usmjeren kako bi pomogao poljoprivrednicima.