Vlada priprema paket mjera kako bi ublažila poskupljenje struje i plina

Smanjit će se sadašnje stope PDV-a na plin i struju, preispitat će se sve naknade koje ulaze u konačan obračun plina i struje, a najugroženije obitelji mogu računati na izdašnije vaučere za plaćanje struje i plina

41
plin za kućanstva

Vlada priprema paket mjera kojima će ublažiti poskupljenje struje i plina 1. travnja. Smanjit će se sadašnje stope PDV-a na plin i struju, preispitat će se sve naknade koje ulaze u konačan obračun plina i struje, a najugroženije obitelji mogu računati na izdašnije vaučere. Do sada su vaučere za struju koristile 64 tisuće obitelji, a od 1. travnja iznos vaučera bit će veći, a isti model primijenit će za račune za plin.

“Povećat ćemo naknade za socijalno ugrožene, odnosno iznos vaučera za struju koji sada iznosi do 200 kuna. Proširit ćemo polje primjene vaučera tako da će se njima uz struju moći plaćati i plin. Najvjerojatnije ćemo proširiti opseg kućanstava koja će biti kvalificirana da bi primala ovu naknadu solidarnosti za najugroženije. Koliki će biti iznos vaučera odlučit ćemo kada procijenimo koliki će biti rast troškova struje i plina za kućanstva.

Drugi skup mjera odnosi se na preispitivanje svih stavki koje ulaze u konačni obračun cijene plina i struje. Treći skup mjera odnosi se na mogućnost odnosno manevarski prostor koji imamo kada je riječ o iznosu stope poreza na dodanu vrijednost. PDV na struju za kućanstva je sada 13 posto, dok je stopa na plin 25 posto. Tu postoji prostor koji ćemo također koristiti da olakšamo ukupni iznos povećanaj tih cijen na naše građane”, objasnio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.