Zagreb danas slavi svoj dan i svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata

Uz poseban program Zagreb danas slavi svoj dan i svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada. Koncerti ZET-ova orkestra u tramvajima, Teslina tura i Šetnja s purgericom samo su neka događanja koja se nude

16
obnova zagrebačke katedrale
[Foto: Davor Eterović / Izvor: Grad Zagreb]

Uz poseban program Zagreb danas slavi svoj dan i svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada. Besplatni koncerti, tematske šetnje Teslina tura i Šetnja s purgericom, projekcije filmova, slobodan ulaz u gradske muzeje, kao i Projekt “Glazbena kontrola” – koncerti ZET-ova orkestra u tramvajima – samo su dio programa koji se nudi.

Ovogodišnja proslava proteći će u znaku 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke, a bogat program koji su pripremili centri za kulturu održat će se u brojnim zagrebačkim kvartovima.

Program posvećen Zagorki organiziran je i u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Program u stanu održava se 31. svibnja u 20 sati, a uz taj program u 17 sati u stanu se mogu preuzeti misteriozna pisma koja su glavni rekvizit za samostalnu šetnju gradom. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanima sa Zagorkinim životom.

Centar mladih Ribnjak u 17 sati, u suradnji s umjetnicima Rezidencije Ribnjak, organizira tematsku šetnju parkom i biografijom Marije Jurić Zagorke u Parku Ribnjak. Istoga dana u 18 sati održat će se dramatizirano predavanje o Zagorki DrugačiJA, dok je u 19 sati na programu koncert Big band Greenhil cluba: “Moj Zagreb kak imam te rad” iz ciklusa koncerata orkestara Neozbiljni u parku. Program u Ribnjaku završava tribinom novoosnovane inicijative „Zagorke“ koja okuplja dosadašnje dobitnice nagrade Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva.

Projekcija dokumentarno-igranog filma “Zagorka” te razgovor s redateljicom Biljanom Čakić-Veselić i voditeljicom Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke Anom Zbiljski održat će se u 18:20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir. U 18 sati na drugom kraju grada, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, održat će se likovna radionica “Ilustracija priče, bajke, mitova i legendi prema djelima Marije Jurić Zagorke”.

U Narodnom sveučilištu Dubrava s početkom u 18 sati održat će se Radionica crtanja za mlađu djecu: Marija Jurić Zagorka – odijevanje nekada, dok će se u isto vrijeme u maloj dvorani održati predavanje – suvremena prezentacija biografije Marije Jurić Zagorke s fokusom na njezin stvaralački rad.

Cjelodnevni program organiziran je u Pučkom otvorenom učilištu gdje će se, između ostaloga, moći razgledati izložba knjiga – Marija Jurić Zagorka. U 14 sati za učenike osnovnih škola organiziran je program “Zagorkina priča” – upoznavanje Marije Jurić Zagorke kroz pripovijedanja o kontekstu vremena u kojem je živjela.

Osim programa posvećenih Mariji Jurić Zagorki u brojnim centrima za kulturu organizirani su koncerti, radionice i izložbe. U Centru kulture na Peščenici u 19 sati bit će svečano otkrivanje biste Zlatka Balokovića, autora Antuna Augustinčića, u suradnji s Glazbenom školom Zlatka Balokovića. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca moći će se razgledati izložba radova polaznika likovne radionice za treću životnu dob Otvoreni atelje, a Izložba 45 godina Galerije Vladimir Bužančić može se razgledati u Centru za kulturu Novi Zagreb.

Obilježavanje Dana grada Zagreba uz izrada razglednice grada s vizurama poznatih lokacija (Kula Lotrščak, Kamenita vrata, Zagrebačka katedrala, Lenucijeva potkova, Gornji grad itd.) organizirano je na sam Dan grada od 16 sati u Centru za likovni odgoj na Rokovom perivoju.

U parku u naselju Trnsko održat će se brojni  programi u organizaciji Kulturnog centra Travno, među kojima su revija narodnih nošnji zagrebačkih sela, danas urbanih naselja i suvremene modne odjeće inspirirane baštinom te koncert Harmonije disonance koji počinje u 20 sati.

Koncert Zagrebu za rođendan – “Ljubavnici” Mila Elegović, Mladen Burnać i Damir Gónz – organiziran je u Narodnom sveučilištu Sesvete s početkom u 19:30.

Zagrebački orkestar ZET-a započinje s projektom pod nazivom „Glazbena kontrola“, u sklopu kojeg će se na Dan grada 31. svibnja članovi orkestra, od 10 sati, voziti i zasvirati u zagrebačkim tramvajima u centru grada te će na Trgu bana Jelačića u 12 sati imati završni nastup.

Održat će se i svečana sjednica Gradske skupštine u Staroj gradskoj vijećnici na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.