Hrvatska traži produljenje moratorija na prodaju zemljišta strancima

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je produljenje moratorija na prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima za još tri godine kako bi se izradio kvalitetan zakon o poljoprivrednom zemljištu

121
moratorij na prodaju zemljišta

Hrvatskoj je Europska komisija odobrila sedmogodišnji moratorij na prodaju državnog zemljišta strancima koji ističe potkraj ovog mjeseca. Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je produljenje moratorija za još tri godine kako bi se izradio kvalitetan zakon koji će zadovoljiti interese naših poljoprivrednika, ali I krupnog kapitala koji želi ulagati u proizvodnju hrane.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je zahtjev pripremljen u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, Državnim zavodom za statistiku, Državnom geodetskom upravom.

“Zahtjev dokazuje da još uvijek nisu zadovoljeni svi uvjeti kako bi hrvatski poljoprivrednici bili u ravnopravnom položaju za kupnju zemljišta s europskim poljoprivrednicima”, rekla je ministrica Vučković za Hrvatski radio.

Odobri li Europska komisija produženje moratorija, dobit ćemo još tri godine da povećamo konkurentnost hrvatske poljoprivrede i da uredimo upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem.

>>HBOR osigurao 130 mil kuna za obrtna sredstva za ruralni razvoj

Poljoprivrednik Marija Brlošić očekuje da se iduće tri godine iskoriste kako bi se što više poljoprivrednog zemljišta prodalo obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

“Dugoročno su državno poljoprivredno zemljište riješili samo veliki subjekti , a sve ono zemljište koje je bilo predviđeno za obiteljska gospodarstva nije riješeno”, kaže Brlošić uz opasku da je podbacio cijeli sustav.

Otvaranje tržišta otvara se prostor za manipulaciju pa Brlošić predlaže da se uvede klauzula kojim država ima trajno pravo prvokupa ako se zemljište kupljeno od države želi kasnije prodati.

Predsjednik Poljoprivredne komore Mladen Jakopović zaziva “snažan i transparentan” zakon o poljoprivrednom zemljištu, a ne da se nekome pogoduje: “Vjerujemo da imamo dovoljno vremena da u ovom roku napravimo učinkovit i prije svega pravedan zakon”.

Ministrica Vučković kaže da neće komentirati odluku Europske komisije o mogućem produženju moratorija prije nego što bude objavljena, ali da očekuje pozitivan odgovor.