HNS prodaje TV prava za HNL švedskoj tvrtki bez referenci i jamstava

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza odlučio je prodati desetogodišnja TV prava na Hrvatsku nogometnu ligu švedskoj tvrtki osnovanoj prije četiri mjeseca, koja ponudi od 10 milijuna eura po sezoni nije priložila bankovna jamstva

373
TV prava za HNL

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza nakon sastanka s prvoligašima donio je odluku o prodaji TV prava za HNL. Prema pisanim medijima riječ je o švedskoj tvrtki koja je ponudila 10 milijuna eura godišnje za razdoblje koje počinje sezonom 2022/2023. godine. Protiv takve odluke bio je predsjednik Hajduka Marin Brbić koji je istaknuo da je riječ o tvrtki koja nije ponudila bankovna jamstva.

Od osam ponuda za kupnju televizijskih prava za domaće nogometno prvenstvo koje su stigle na adresu HNS-a, izvršni odbor prihvatio je ponudu švedske tvrtke Magine Pro. Odluci je prethodio sastanak čelnika HNS-a s čelnicima prvoligaških klubova kojima su predstavljeni rezultati pregovora s tvrtkama koje su iskazale interes za kupnju televizijskih prava.

Osam prvoligaša prihvatilo je prijedlog o prihvaćanju ponude, predstavnik Intera nije bio prisutan, dok se predsjednik Hajduka Marin Brbić izuzeo iz odlučivanja jer HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio poslovne reference spomenutog ponuđača koji se na natječaj javio bez ikakvih bankovnih jamstava za predanu ponudu.

Odabrana švedska tvrtka osnovana prije 4 mjeseca

Prema pisanju medija riječ je o švedskoj tvrtki Magine Pro koja je ponudila 10 milijuna eura godišnje na rok od 10 godina. Riječ je o tvrtki čiji osnivački kapital iznosi 6000 funti, osnovanoj prije samo četiri mjeseca od strane tvrtke Endoprphine Magine koja je prošlu godinu završila s gubitkom od 115 milijuna kuna. Magine Pro navodno nudi uslugu streaming servisa po pristupačnim cijenama, tako da se utakmice Hrvatske nogometne lige više ne bi morale gledati kroz pakete koje nude telekomunikacijski operatori. Njihova aplikacija može se skinuti putem pametnog telefona, tableta ili pametnog televizora.

Većinski udjel u tvrtki registriranoj u švedskoj navodno drži argentinski milijarder, naftaš Alejandro Bulgheroni, piše Jutarnji list pozivajući se na neslužbene informacije.

Ugovor bi trebao biti sklopljen na sedam godina, uz mogućnost produženja za još tri godine. Ukupna vrijednost ugovora, s potencijalnim bonusima, iznosila bi 103 milijuna kuna. HNS bi klubovima godišnje uplaćivao između 7 i 9 milijuna eura. Navodno je prva sljedeća ponuda iznosila 40-ak milijuna eura za isto razdoblje. Magine Pro je navodno, piše Jutarnji pozivajući se na izvore iz HNS-a, tijekom pregovora svoju ponudu podigao za 30 posto.

U HNS-u tvrde da će poštivati sve propise i procedure te da odabrana tvrtka mora priložiti bankovna jamstva godinu dana prije početka ugovora koji bi pak trebao biti potpisan u iduća dva mjeseca. Prava počinju sa sezonom 2022/2023.

Hajduk: Klubovima je uskraćeno pravo pregovaranja

HNK Hajduk iskazao je nezadovoljstvo dostupnošću informacija o odabranom ponuđaču, činjenicom da je klubovima uskraćeno pravo pregovaranja o TV pravima kao vlastitom proizvodu te rokom trajanja novog ugovora.

Osim sumnjivih poslovnih referenci odabranog ponuđača, Hajduk zamjera zbog samog postupka odabira. Smatraju da je trebalo eliminirati najvišu i najnižu ponudu kako bi se smanjila mogućnost manipulacije.

Osim toga, Hajduk upozorava na studije KPMG-ja koje ukazuju da je tržište televizijskih prava vrlo perspektivno I da cijene iz godine u godinu rastu, dok HNS prodaje prava na desetogodišnje razdoblje bez prava na korekciju cijene.

“HNK Hajduk smatra da ozbiljan partner na tako dugi rok mora dati bankovno jamstvo za prvu godinu odmah pri sklapanju ugovora i već od sljedeće sezone otkupiti pravo isplatom postojećem vlasniku TV prava, što bi bilo logično – i za novog ponuđača i za klubove 1. HNL. Ovako ostajemo dvije godine u iščekivanju i neizvjesnosti hoće li se spomenuti dogovor uopće realizirati, to više što u tom trenutku nitko od potpisnika ugovora ne mora biti na funkcijama, imajući u vidu izbore u HNS-u koji nas čekaju iduće godine”, navodi se u objavi na internetskim stranicama splitskog kluba.

Vrijednost TV prava u četiri godine porasla 65 posto

“Trenutni iznos koji klubovi dobivaju je mizeran i ispod svake razine, ponuđeno povećanje tek je ispravak anomalije iz prošlog ugovora, a ključni problem ostaje rok trajanja ugovora od 10 godina. Nepobitna je činjenica da je vrijednost TV prava globalno samo u posljednje četiri godine skočila za 65 posto i to je najbolji pokazatelj koliko je štetno za klubove potpisivati ugovor na 7 ili 10 godina, a na to HNK Hajduk upozorava sve vrijeme.

Svjesni smo da nekim klubovima i ovaj rast predstavlja ogroman skok u njihovom budžetu, ali također smatramo da je interes za našom ligom velik te da ima veću vrijednost nego li je do sada valorizirana. O interesu za našu ligu dovoljno govore podaci da je drugu utakmicu polufinala Hrvatskog nogometnog kupa na HRT-u gledalo 430.000 ljudi”, upozoravaju iz splitskog kluba.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić na sastanku u HNS-u najavio da će HNK Hajduk podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže TV pravima HNL utakmica u kojima je domaćin te da će to pretočiti i u formalan zahtjev prema HNS-u. “Ako se Hajdukov zahtjev po uobičajenom obrascu odbije, Klub će pribjeći svim dostupnim pravnim sredstvima zaštite svojih interesa”, zaključuje se u priopćenju.