Završeno samopopisivanje – popisalo se oko 1,33 milijuna građana

Mnogi su se željeli popisati posljednjeg dana, u nedjelju, ali zbog zagušenja sustava nisu mogli pristupiti aplikaciji. Do nedjelje navečer popisalo se 1,326 građana. Među njima je najviše stanovnika Zagreba

28
popis stanovništva

Završila je prva faza popisa stanovništva u kojem su se građani mogli samostalno popisati putem portala eGrađani. Od jutros diljem Hrvatske na teren izlazi više od osam tisuća popisivača koji će obilaziti sve one koji se nisu samopopisali, ali i one samopopisane kako bi od njih prikupili kontrolne šifre.

Mnogi su se željeli popisati posljednjeg dana, u nedjelju, ali zbog zagušenja sustava nisu mogli pristupiti aplikaciji. Do nedjelje navečer popisalo se 1,326 građana. Među njima je najviše stanovnika Zagreba.

U idućih mjesec dana popisivači će, odjeveni u prepoznatljive majice, s akreditacijama i prijenosnim računalima, obilaziti kućanstva.

“Svi naši popisivači imaju covid potvrdu. Svakako moraju imati potvrdu da mogu ulaziti u kućanstva. I moraju, naravno, uz sve to održavati razmak i pridržavati se drugih epidemioloških mjera. Preporuka je da, ako je moguće, popisivanja obave na terasama, hodnicima, na otvorenom prostoru…”, rekla je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Svi koji su se samopopisali moraju popisivačima predati kontrolnu šifru: “Svaki popisivač je dužan obilaziti sva svoja kućanstva više puta ako vas prvi put ne zatekne. U tom slučaju će ostaviti obavijest da je bio i zamolit će vas da se javite”, tumači Brković.

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu šifru (kod) moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također možete zamoliti susjeda da šifru preda popisivaču

Ako ne bude nikakvog odgovora, stan će se upisati kao prazan.

Svi koji su se samopopisali, a žele nešto promijeniti, mogu o tome obavijestiti popisivača. No, popisivač nije ovlašten otvoriti popisnicu, ali može napisati napomenu koja se može provjeriti u tijekom obrade.

Svi prikupljeni podaci su tajni i služe isključivo u statističke svrhe, ističu u Državnom zavodu za statistiku.