Amazon završio preuzimanje filmskog studija MGM

MGM u svom portfelju ima više od 4000 filmskih naslova, uključujući popularne franšize poput Jamesa Bonda i Rockyja, tisuće epizoda televizijskih serija koje nude potencijal za spinoffe, ponovno emitiranje i razne druge mogućnosti,

20
mgm
[Izvor: Amazon]

Amazon je u četvrtak objavio da je zaključio akviziciju filmskog studija MGM vrijednu 8,45 milijardi dolara. Preuzimanje koje je najavljeno u svibnju prošle godine trebalo bi dati novi impuls Prime Videu i osnažiti originalnu Amazonovu produkcijsku granu – Amazon Studios.

“Želimo dobrodošlicu zaposlenicima i kreativcima MGM-a u Prime Video i Amazon Studios. Radujemo se zajedničkoj suradnji kako bismo stvorili još više kvalitetnog sadržaja i priča za naše klijente”, poručio je u postu na blogu Mike Hopkins, viši potpredsjednik Prime Videa i Amazona Studiosa.

MGM u svom portfelju ima više od 4000 filmskih naslova, uključujući popularne franšize poput RoboCopa, Plavuše s Harvarda, Poltergeista, Obitelji Adams, Pink Panthera, Jamesa Bonda i Rockyja. Uz tisuće epizoda televizijskih serija i potencijal za spinoffe, ponovno emitiranje i razne druge mogućnosti, Amazon navodi kako će MGM nadopuniti njihovu “raznolike ponudu zabave za njihove korisnike”.

Dogovor je zaključen nakon regulatornog razdoblja čekanja i dobivanja odbrenja od strane antimonopolskog regulatora Europske unije. Preuzimanje MGM-a je najveća Amazonova akvizicija nakon 13,7 milijardi dolara vrijedne akvizicije Whole Foodsa iz 2017. godine.

Metro-Goldwyn-Mayer Studios, poznat također pod imenom Metro-Goldwyn-Mayer Pictures ili  skraćeno MGM, američka je medijska kompanija sa sjedištem u Beverly Hillsu osnovana 1924. spajanjem Metro Picturesa, Goldwyn Picturesa i Louis B. Mayer Picturesa u jedinstvenu kompaniju. Za kompaniju su radili mnogi poznati glumci i redatelji – Greta Garbo, Joan Crawford, William Powell, Buster Keaton,  Clark Gable, Jean Harlow, Spencer Tracy, Judy Garland, Fred Astaire, Gene Kelly, Frank Sinatra,King Vidor, Eric von Stroheim… U zlatnim godinama studio je producirao 50 filmova godišnje, kasnije je taj broj prepolovljen.

Pod okriljem MGM-a snimljeni su “Prohujalo s vihorom”, “Čarobnjak iz Oza”, “Gigi”, “Dvanaestorica žigosanih”, “Amerikanac u Parizu”, “Pjevajmo na kiši”, “Sedam nevjesta za sedmero braće”, “Doktor Živago”, “2001: Odiseja u svemiru”… Treba spomenuti i seriju crtanih filmova s mačkom Tomom i mišom Jerryjem čiji su autori William Hanna i Joseph Barbera.