Za izgradnju luka i sanaciju pomorskog dobra u tri županije 47 mil. kuna

Od ukupno 37 odobrenih projekata na području Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, 18 ih se odnosi na sufinanciranje lučke infrastrukture u županijskim lučkim upravama, a 19 na sanacije pomorskog dobra

37
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković [Izvor: Ministarstvo more, prometa i infrastrukture]

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio je u Rijeci u petak, 18. ožujka, ugovore i sporazume za ukupno 37 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije, ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna.

“Ukupno smo dodijelili 105 milijuna kuna temeljem Odluke donesene za sve priobalne županije, a u Rijeci je bila dodjela ugovora i sporazuma za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, po dvije osnove”, izjavio je ministar Butković. Pojasnio je kako je riječ o dodjeli za investicije u lučka područja koje provode lučke uprave, te o ulaganjima u pomorsko dobro, odnosno van lućka područja, koja provode gradovi i općine.

Sporazumi i ugovori za sufinanciranje projekata odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo objavilo u siječnju ove godine. Od ukupno 37 odobrenih projekata na području navedene tri županije, 18 ih se odnosi na sufinanciranje lučke infrastrukture u županijskim lučkim upravama, a 19 na sanacije pomorskog dobra.

Sredstva dodijeljena za ulaganja u lučku infrastrukturu odnose se na projekte na području Novalje, Senja, Barić Drage, Karlobaga, luke Valbandon, Santa Marine, Valdibore u Rovinju, luke Umag, „Vele rive“ u Malom Lošinju, luke Porat – Krk, pristaništa Porozina, uvale Trebnež, San Marina, Mišnjaka, Melaka (Lopar), pričuvne trajektne luke Črišnjeva, Klenovice, Mošćeničke Drage i druge.

Sredstva za sanacije pomorskog dobra u općoj uporabi dodijeljena su gradovima Novalji, Senju, Novom Vinodolskom, Malom Lošinju, Rijeci, Kraljevici, Crikvenici, Rabu, Umagu i Poreču te općinama Lopar, Dobrinj, Kostrena, Baška, Mošćenička Draga, Karlobag i Medulin.
“Riječ je o ulaganjima u lučku infrastrukturu koje smo započeli prije nekoliko godina. Danas provodimo diljem obale projekte vrijedne oko 2 milijarde kune, što možemo zahvaliti korištenju europskih sredstava i proračunu koji prate sve te investicije sufinanciranjem od 15 posto, ali i sredstvima iz Državnog proračuna kakva smo dodijelili ovom prilikom”, rekao je ministar Butković.

“Ta renesansa na hrvatskoj obali koja traje, privodi i neke velike investicije svome kraju. U Primorsko-goranskoj županiji smo otvorili luku Crikvenicu i Cres, privode se kraju i luke Baška i Unije”, istaknuo je ministar Butković te dodao kako je ovog tjedna bio i na otvorenju luke Donje čelo na otoku Koločepu, također financirane europskim sredstvima.  Dodao je da će u ponedjeljak biti na otoku Pašmanu, u obilasku dograđene luke u Tkonu.

“Polako završavamo te investicije i to zaista puno znači ljudima koji žive na tim otocima jer upravo ta lučka infrastruktura je osnova da linije koje povezuju otoke, a koje održavamo uz pomoć Agencije za obalni linijski prijevoz, Jadrolinije i drugih brodara, mogu dobro funkcionirati.”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture.

Ministar Butković je naglasio da u ulaganja u prometnom sektoru koja danas iznose više od 25 milijardi kuna, a znatan segment čine upravo ulaganja u luke i pomorsko dobro. Dodao je da će se ovakva ulaganja nastaviti i u novoj financijskoj perspektivi gdje će za takve projekte na raspolaganju biti više od 100 milijuna eura.

“Ulaganja u luke u slijedećih deset godina će biti konstanta”, zaključio je na kraju ministar Butković.